STS confirmă că „direcțiile de sănătate publică analizează și validează fiecare pacient în Corona Forms”. Guvernul Cîțu are datoria să publice datele

4 săptămâni in urmă 18

Într-un răspuns către Libertatea, Serviciul de Telecomunicații Speciale explică sâmbătă felul în care funcționează platforma Corona Forms, unde se înregistrează decesele COVID. El spune că DSP validează cazurile venite de la spitale, „ținând cont și de detaliile medicale ale acestora” și confirmă că toate datele sunt în platformă, securizate și că nu pot fi schimbate. Ziarul a cerut Guvernului și Ministerului Sănătății publicarea acestor informații cu caracter public.

”De unde sunt diferențele invocate de Voiculescu? Spitalele raportează morții Covid și DSP-urile îi invalidează pe unii dintre ei”, a scris sîmbătă Libertatea. Ziarul a solicitat și către STS o detaliere a felului în care funcționează cele două platforme.

STS a confirmat că ”În ceea ce privește înregistrarea deceselor, pe baza datelor medicale obținute de la unitățile spitalicești, direcțiile de sănătate publică analizează și validează fiecare pacient în Corona Forms, ținând cont și de detaliile medicale ale acestora”. 

STS a confirmat, de asemenea, caracteristicile celor două baze de date. 

  1. ”Alerte MS este aplicația care generează statistici în conformitate cu cerințele stabilite de MS. În această platformă, datele numerice sunt introduse de spitale și laboratoare”
  2. Corona Forms este aplicația care centralizează cu acuratețe maximă evidența testelor, a persoanele confirmate cu infecția cu virusul SARS-CoV-2 și a deceselor survenite în urma COVID-19. 

”Datele oficiale prezentate de autorități, public, prin informările zilnice din bilanț, sunt cele extrase din Corona Forms”

Răspuns STS:

”Fiecare deces înregistrat în aplicație primește un ID unic, iar ulterior datele NU MAI POT FI MODIFICATE”, a explicat STS. Practic, odată ce DSP le confirmă (cod roșu) sau le infirmă (cod verde), decesele Covid rămân în această formă în platformă. 

STS a mai spus că informațiile sunt, practic, la Ministerul Sănătății, nu serviciul special, ci MS gestionând datele. 

Libertatea a solicitat Ministerului Sănătății condus de secretarul de stat Andrei Baciu și Guvernului condus de Florin Cîțu să facă publice datele, fără nume, pentru ca opinia publică să poată vedea câte cazuri trimise de spitale drept morți Covid, în ce perioadă și în ce județe, au fost invalidate de DSP-uri.

Analiza acestor date statistice poate furniza elemente importante despre:

  • Felul în care a fost sau nu omogenă interpretarea deceselor, pe teritoriul țării.
  • Cât de bine au cooperat spitalele și DSP-urile în timp în înțelegerea efectelor pandemiei și a caracteristicilor deceselor Covid. 
  • Dacă există corelații care țin de deciziile politice, respectiv dacă în anumite perioade (înainte de alegeri, lockdown-uri sau sărbători legale) s-a păstrat ritmul de invalidare a cazurilor sau a crescut/scăzut.

Răspunsul complet al Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS):

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă