STS confirmă că abia pe 7 decembrie a fost chemat la ”discuții preliminare” pentru realizarea platformei de vaccinare!

1 lună in urmă 1


Libertatea a publicat vineri mărturii din interiorul Comitetului Național de Vaccinare Covid (CNCAV), condus de colonelul Gheorghiță și aflat în subordinea directă a premierului, din care rezultă că Guvernul a știut de luni bune că va veni un vaccin, dar le-a dat celor de la STS în ultimul moment sarcina să creeze o platformă online de înregistrare a doritorilor. În răspunsul către ziar, STS a confirmat ce s-a întâmplat.


STS susține că prima întâlnire a avut loc pe 7 decembrie 2020.  ”În data de 7 decembrie 2020 a avut loc prima întâlnire între echipa de dezvoltare a STS și reprezentanți ai CNCAV, în cadrul căreia au avut loc discuții preliminare privind cerințele operaționale”, spune Serviciul de Telecomunicații Speciale, răspunzând unei cereri a Libertății.


Din răspunsul STS rezultă că în urma aceastei discuții: 


Nu s-a stabilit nimic concret în privința felului în care urma să arate platforma.Beneficiarul, adică Comitetului de Vaccinare (CNCAV), nu a avut cereri concrete. Nu s-a întocmit niciun document, un ”brief” cu solicitările CNCAV. 

În urma întâlnirii, nu au fost formalizate cerințe către STS.

Răspunsul Serviciului de Telecomunicații Speciale:

S-a devansat termenul: 15 ianuarie, 11 ianuarie, 28 decembrie!


”Termenul de livrare a platformei informatice a fost, inițial, stabilit pentru 15 ianuarie 2021, ulterior fiind devansat pentru 11 ianuarie 2021, date la care era estimată livrarea primelor doze”, spune STS.


”Întrucât acestea au sosit mai repede în țară, la solicitarea CNCAV, pentru a putea fi vaccinate persoanele incluse în etapa I, platforma de programare a fost pusă în producție la data de 28 decembrie 2020”, mai explică Serviciul.


Abia în Ajunul Crăciunului, Guvernul a decis că e nevoie de tablete în centrele de vaccinare


Din răspunsul STS rezultă că s-a lucrat, realmente, de pe o zi pe alta. 


”În 21 decembrie 2020, STS a înaintat spre acceptanță CNCAV o analiză de fluxuri, pe baza căreia să fie implementate funcționalitățile platformei, așa cum au fost stabilite în cadrul discuțiilor și aflate deja în dezvoltare” ”Ulterior, în data de 24 decembrie 2020, CNCAV a transmis o instrucțiune privind modul de realizare a triajului din centrele de vaccinare, care presupunea configurarea și distribuirea de tablete în aceste centre””Platforma a fost operaționalizată și dată în producție în data de 28 decembrie 2020”

STS spune că programul pe care l-a făcut  ”este un sistem informatic dinamic cu o arhitectură complexă, dezvoltat conform cerințelor operaționale ale CNCAV, actualizate gradual și implementate în cel mai scurt timp. De asemenea, menționăm că dezvoltarea aplicației a început concomitent cu cea de-a doua perioadă a analizei de business”.


STS mai precizează că ”stocurile de vaccinare și distribuția nu se realizează printr-o aplicație a STS. De asemenea, managementul informatic al stocurilor de vaccin nu este realizat de STS”.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă