STOP miliardelor de euro către Polonia pentru încălcarea „statului de drept” - Bruxelles a cerut înghețarea PNRR

2 săptămâni in urmă 26

MARŢI, 16 NOIEMBRIE 2021, 17:06

SURSĂ: realitatea.net AUTOR: REALITATEA.NET

Principalele grupuri politice din Parlamentul European au trimis marţi o scrisoare comună Comisiei Europene în care cer îngheţarea aprobării PNRR al Poloniei până când Varşovia va decide să respecte statul de drept şi întâietatea dreptului UE în faţa celui polonez.

Grupurile popular (PPE), socialist (S&D), liberal (Renew Europe), Verzii şi Stânga Unită, ce reprezintă împreună mai mult de trei sferturi din eurodeputaţi, susţin în scrisoarea lor că nu se poate avea încredere în guvernul naţionalist polonez că acesta îşi va îndeplini obligaţiile care vin odată cu fondurile din planul european de redresare în urma pandemiei COVID-19, care pentru Polonia constau în 23,9 miliarde de euro granturi şi 12,1 miliarde de euro împrumuturi.

„Cerem Comisiei, ca gardian al Tratatelor, să se abţină de la aprobarea planului de redresare polonez până când toate condiţiile din Regulamentul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă sunt întrunite”, se arată în scrisoarea acestor grupuri politice.

Disputa dintre instituțiile europene și Guvernul de la Varșovia pe tema statului de drept durează de peste doi ani. 

Marți, CJUE a decis sancționarea poloniei din cauza nedesființării Camerei disciplinare pentru judecători și a mai multor prevederi din legislația poloneză care încalcă „statul de drept” și implicit legislația Uniunii Europene.

Polonia, sancționată dur de Bruxelles pentru că NU desființează Secția disciplinară pentru judecători - Decizia CJUE

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat în octombrie că Polonia trebuie să desfiinţeze noua Cameră disciplinară pentru judecători din cadrul Curţii Supreme înainte ca Bruxellesul să-i aprobe PNRR-ul. Anterior, Curtea de Justiţie a UE (CJUE) a cerut Poloniei, în luna iulie, să suspende imediat activităţile acestei camere. Varșovia nu a aplicat nimic di ncererile de la Bruxelles, astfel că CJUE a emis în octombrie o nouă hotărâre prin care impune Poloniei o amendă de un milion de euro pe zi.

Tribunalul Constituţional polonez a hotărât că decizia CJUE privind suspendarea activităţii camerei disciplinare este neconstituţională. Prin această decizie, Justiția din Polonia contestă  implicit şi întâietatea dreptului european în faţa celui naţional şi a amplificat astfel disputele dintre Varșovia și Bruxelles, relatează Reuters, potrivit agerpres.ro.

Guvernul de la Varşovia a promis anterior că va dizolva această cameră disciplinară, dar în cadrul unor reforme mai largi.

Premierul polonez Matusz Morawiecki acuză instituțiile europene de un „șantaj” și consideră că unele din acestea „îşi atribuie dreptul de a decide asupra unor competenţe care nu le-au fost transferate”.

Și ministrul polonez al justiţiei, Zbigniew Ziobro, a întărit poziția Guvernului de la Varșovia.

„Polonia nu poate şi nu trebuie să plătească niciun zlot (moneda poloneză- n.red)” din amenzile decise de CJUE, pentru că statul polonez nu trebuie să se supună „fărădelegii”.

CJUE a mai stabilit o amendă împotriva Poloniei, înaintea celei legate de desființarea camerei discipliinare pentru judecători, de 500.000 de euro pe zi, pentru refuzul de a închide mina de lignit de la Turow.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă