Stoltenberg, după discuția NATO-Rusia: "Diferențe majore" cu Moscova, dar rămânem deschiși dialogului

5 zile in urmă 8

„Diferențe majore” au fost observate cu Moscova în ceea ce privește securitatea în Europa, dar țările NATO rămân deschise dialogului, a declarat miercuri șeful Alianței Atlantice, după o reuniune a consiliului NATO cu Rusia la Bruxelles, relatează AFP și Reuters.

”Există diferenţe semnificative între (aliaţii) NATO şi Rusia. Diferenţele noastre nu vor fi uşor de depăşit, dar este un semn pozitiv faptul că toate ţările NATO şi Rusia s-au aşezat în jurul aceleiaşi mese şi au abordat chestiuni substanţiale'', a spus secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, în conferinţa de presă de după încheierea primei reuniuni a Consiliului NATO-Rusia din ultimii doi ani.

"Discuția nu a fost ușoară. Schimburile au fost directe asupra situației din Ucraina și s-au remarcat diferențe majore în ceea ce privește securitatea în Europa", a explicat Jens Stoltenberg după o întâlnire de mai bine de trei ore la sediul Alianței cu cu adjunctul ministrului rus de Externe Aleksandr Gruşko.

Secretarul general al NATO a mai susținut că țările membre au propus „un set de întâlniri pentru a trata un set de probleme”.

Dar, a continuat el, „Rusia nu a fost în măsură să fie de acord cu această propunere (de dialog), chiar dacă nu a respins-o”.

„Aliații NATO sunt gata să se angajeze în dialog cu Rusia, dar nu vom face compromisuri cu privire la principiile de bază, nu vom face compromisuri cu privire la suveranitatea și integritatea teritorială a fiecărei națiuni din Europa”, a mai Stoltenberg reporterilor la Bruxelles

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă