Stoltenberg, după ce liderul rus a amenințat cu bomba atomică: Putin folosește o retorică nucleară „periculoasă și nesăbuită”

5 zile in urmă 24


Mobilizarea de către președintele rus Vladimir Putin a mii de soldați suplimentari pentru războiul din Ucraina va duce la o escaladare a conflictului, iar amenințarea liderului de la Kremlin cu folosirea armelor nucleare este o „retorică periculoasă și nesăbuită", a declarat miercuri secretarul general al NATO, într-un interviu acordat Reuters.


Jens Stoltenberg a afirmat că prima mobilizare a Rusiei de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace nu a fost o surpriză, dar că aceasta va duce la escaladarea conflictului care a început cu invazia rusă din 24 februarie.https://www.youtube.com/watch?v=d1C8zaPsP1s

Stoltenberg a precizat că mișcările lui Putin de până acum demonstrează „că războiul nu decurge conform planurilor sale" și că este clar că președintele rus a făcut „o mare eroare de calcul".


Putin a chemat miercuri 300.000 de rezerviști pentru a lupta în Ucraina și a anunțat că susține planul de „alipire” a unor părți ale țării vecine, dând de înțeles Occidentului că este pregătit să folosească arme nucleare pentru a apăra Rusia.


„Ne vom asigura că nu va exista nicio interpretare greșită la Moscova cu privire la modul exact în care vom reacționa. Bineînțeles că depinde de ce fel de situație sau de ce fel de arme ar putea folosi. Cel mai important lucru este să prevenim ca acest lucru să se întâmple și de aceea am fost atât de clari în comunicările noastre cu Rusia cu privire la consecințele fără precedent", a declarat Stoltenberg, referindu-se la orice fel de utilizare a armelor nucleare de către Kremlin.


Într-un discurs adresat națiunii, anterior în cursul zilei de miercuri, Putin a afirmat: „Dacă integritatea teritorială a țării noastre este amenințată, vom folosi toate mijloacele disponibile pentru a ne proteja poporul - aceasta nu este o cacealma". Rusia posedă „o mulțime de arme pentru a răspunde", a adăugat liderul rus.


Stoltenberg a precizat că NATO „nu se va angaja în același tip de retorică nucleară nesăbuită și periculoasă precum cea a președintelui Putin", deoarece alianța militară a celor 30 de națiuni nu caută o confruntare cu Rusia, ci doar încearcă să protejeze Ucraina și să prevină escaladarea conflictului.


„Discursul este o escaladare, dar nu reprezintă vreo surpriză", a spus Stoltenberg despre declarațiile lui Putin. „Prin urmare, am fost pregătiți. Vom rămâne calmi și vom continua să acordăm sprijin Ucrainei. Discursul președintelui Putin demonstrează că războiul nu decurge conform planurilor lui. El a făcut o mare greșeală de calcul", a mai spus șeful NATO.


Discursul lui Putin a venit după ce forțele ruse au înregistrat tot mai multe pierderi de vieți omenești și eșecuri pe câmpul de luptă, fiind alungate din zonele pe care le cuceriseră în nord-estul Ucrainei în urma contraofensivei ucrainene din această lună, fiind, de asemenea, împotmolite pe frontul din sud.


„Este greu de văzut o soluție pe termen scurt, atât timp cât Rusia nu acceptă că Ucraina este o națiune suverană și independentă", a declarat Stoltenberg. „Așadar, mă tem că singura modalitate de a pune capăt acestui război este de a dovedi că președintele Putin nu va câștiga pe câmpul de luptă. Când își va da seama de acest lucru, va trebui să se așeze la masă și să negocieze un acord rezonabil cu Ucraina", a punctat acesta.


Stoltenberg a precizat că membrii alianței au oferit Ucrainei un sprijin fără precedent, iar aliații NATO trebuie acum să își refacă stocurile de arme și muniții.


Întrucât NATO este pregătită pentru un „drum lung" în confruntarea cu Putin, organizația se află acum într-un dialog strâns cu industria de apărare pentru a-și reface stocurile de echipamente, a adăugat Stoltenberg.


Acesta a mai afirmat că Beijingul se numără printre provocările de securitate cărora NATO trebuie să le facă față, dar că nu vede China ca pe un adversar.


Foto: EPA


Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă