Stocurile Sistemului Energetic Naţional, în prag de iarnă. Virgil Popescu: "Nu legăm preţul românesc de preţul burselor străine"

2 săptămâni in urmă 18

Sistemul Energetic Naţional este în regulă, stocurile sunt în parametri, atât cele de gaze naturale din depozite, cât şi stocul de cărbune din termocentrale sunt exact în limitele programului de iarnă, a anunţat miercuri ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunţat că urmează "o iarnă complicată"

Hepta/Mediafax

”Este o iarnă complicată. Sunt convins că, împreună, toţi actorii din sistemul energetic naţional vom trece cu bine, în aşa fel încât consumatorii casnici, non-casnici, să nu fie tulburaţi. Din punct de vedere al stocurilor, Sistemul Energetic Naţional este în regulă, stocurile sunt în parametri, atât stocurile de gaze naturale din depozite, cât şi stocul de cărbune din termocentrale sunt exact în limitele programului de iarnă. Hidroelectrica are rezervele din lacuri în parametri normali. Din punctul acesta de vedere nu o să avem probleme în funcţionarea Sistemului Energetic Naţional în această iarnă. Depozitele de gaze naturale sunt undeva la 2,23-2,24 miliarde metri cubi, e clar a început ciclul de extracţie din depozite”, a declarat miercuri ministrul Energiei, Virgil Popescu, la conferinţa ”Focus Energetic”.

Virgil Popescu: ”Nu se poată să scadă producţia de gaze naturale atât de mult"

Producţia Romgaz din acest an a crescut cu peste 20%, în timp ce producţia OMV Petrom a scăzut, a spus ministrul, solicitând compania controlată de OMV să ia măsuri pentru a vedea care sunt cauzele şi pentru anul următor să remedieze acest lucru.

”Nu se poată să scadă producţia de gaze naturale atât de mult. Înţelegem declinul, dar pe de altă parte un declin natural trebuie să se încadreze în anumite limite, iar scăderea OMV Petrom este cu mult peste decinul natural. Înţelegem că sunt nişte distorsiuni în piaţă, înţelegem în continuare că ANRM (Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, n.r.) foloseşte acel ordin de calcul al redevenţelor şi al impozitelor la preţul bursei de la Viena, ceea ce nu mi se pare normal. Suntem într-o piaţă românească, nu legăm preţul românesc de preţul burselor străine, cum nici nu legăm alte taxe şi impozite din România de preţul de referinţă ale altor state”, adaugă ministrul, potrivit news.ro.

Producţia de gaze naturale a OMV Petrom a scăzut cu 11% în primele nouă luni, la 2,82 miliarde metri cubi. De asemenea, producţia totală de hidrocarburi a grupului a scăzut cu 10%, la 35,97 milioane barili echivalent petrol, de la 40,09 milioane bep în primele nouă luni din 2020.

Producătorii din România nu vor mai fi taxaţi în funcţie de preţul de la Viena

Oficialul a mai anunţat că producătorii de gaze din România nu vor mai fi taxaţi în funcţie de preţul de referinţă de la bursa gazelor de la Viena, ci se va ţine cont de preţul de pe piaţa din România. "Am discutat cu premierul, am discutat cu ministrul de Finanţe, vom regla acest lucru print-un memorandum în Guvern, astfel încât preţul taxelor din România să aibă referinţă la preţurile şi taxele din România, dar vreau şi din partea actorilor din piaţă bună credinţă, stabilizarea producţiei şi creşterea acesteia”, a mai spus Virgil Popescu.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă