Știrea virală din Libertatea despre un șofer de TIR erou în Germania, transformată în fake news de alte publicații. Poliția germană: „Camionagiul nu e român, e localnic!”

1 lună in urmă 1


Libertatea a publicat marți de dimineață în ediția online povestea unui șofer de TIR considerat erou chiar de polițiștii germani, după ce a făcut o manevră curajoasă la volan și a evitat un impact frontal, salvând în același timp o șoferiță. Informația a fost ulterior preluată marți și miercuri de alte site-uri din România, care citau Libertatea, dar care scriau și că șoferul e român.


În relatarea de pe Libertatea, sub titlul "Șofer de TIR erou în Germania, manevră de film cu camionul, a oprit un BMW care venea pe contrasens cu șoferița leșinată la volan", era citat site-ul televiziunii regionale germane Westdeutscher Rundfunk, care povestea întâmplare citând o purtătoare de cuvânt a poliției.


Știrea a devenit virală în online-ul românesc, numai că nu exista nicio informație în sursa citată de Libertatea că șoferul ar fi un român. Mai multe publicații însă, printre care Adevărul, Știri Diaspora, Digi 24, Europa Fm, Antena 3 și mai multe site-uri locale au preluat povestea, o parte dintre aceste publicații citând Libertatea și toate adăugând că e vorba despre un șofer român de TIR.


Miercuri, Libertatea a preluat de pe site-ul televiziunii german RTL, și declarațiile șoferului, care are 49 de ani și se numește Stefan R. Nici aici vreo mențiune despre faptul că acesta ar fi român.


„Nu e român, este localnic”


Pentru a elimina orice dubiu pe această temă, ziarul a luat legătura cu poliția germană.


„Este fake news. Nu este român, este de la o firmă locală de transport și este localnic, este german. Probabil cei care au preluat știrea au susținut asta pentru că avem mulți români în zonă și mulți șoferi români de TIR care trec pe aici.”, au declarat pentru Libertatea, reprezentanții poliției autostrăzii din Neuss.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă