Stelian Ion: Nu e o soluție fericită propunerea UDMR pentru imunitățile magistraților, dar ar fi fost mai rău cu SIJ

1 lună in urmă 2

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a reluat acuzațiile la adresa UDMR care a votat pentru înființarea SIJ, iar acum au condiționat votul pentru desființare cu introducerea unui amendament care prevede avizul CSM pentru trimiterea în judecată a procurorilor și judecătorilor, in fapt o superimunitate pentru magistrați.

”Din punctul meu de vedere, a fot o soluție nefericită, dar a fost mai bine decât să rămână SIJ. Să vedem ce zice Parlamentul. Aceste imunități nu sunt normale, ele erau specifice mai degrabă țărilor fost comuniste”, spune Stelian Ion la Digi 24.

Asociația Forumul Judecătorilor din România și Asociația Inițiativa pentru Justiție consideră avizul CSM pentru trimiterea în judecată a procurorilor și judecătorilor, așa cum au decis deputații juriști, reprezintă „un privilegiu inadmisibil” și poate fi considerat „ o garanţie a impunităţii magistraţilor”.

„Încuviinţarea prealabilă din partea unui organ administrativ este incompatibilă cu valorile statului de drept, deoarece reprezintă un privilegiu inadmisibil şi un filtru pentru ca magistrații să nu poată fi anchetați penal, ceea ce va asigura impunitate, fapt de neconceput în societăți democratice stabile. De asemenea, această încuviinţare este contrară principiului independenţei justiţiei, deoarece justiţia este înfăptuită doar de instanţele de judecată, nu şi de Consiliul Superior al Magistraturii, care este un organ administrativ şi are rolul de instanţă de judecată doar în domeniul răspunderii disciplinare”, se arată într-un comunicat de presă al celor două asociații.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă