Stelian Ion, despre Autoritatea pentru Cetățenie: Filierele de corupție și crimă organizată își refac tentaculele repede/ Poate deveni o problemă în relația cu partenerii strategici

1 lună in urmă 1

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a declarat într-un interviu pentru G4Media, că filierele de corupție și crimă organizată din Autoritatea Națională pentru Cetățenie, instituție din subordinea ministerului, ”își refac tentaculele destul de repede”:

”Acolo s-a schimbat conducerea. Din momentul în care s-a schimbat conducerea a fost o îmbunătățire a activității dar aceste filiere, pentru că au existat niște filiere acolo, total nesănătoase, aș zice de corupție și crimă organizată să spun așa, acele filiere își refac tentaculele destul de repede”, a declarat Stelian Ion pentru G4Media.

Stelian Ion a precizat însă că schimbarea conducerii instituției a adus o îmbunătățire a activității. Ministrul Justiției a declarat că în urma discuțiilor cu ministrul de Externe a ajuns la concluzia că documentele din țări precum Rusia sau Ucraina nu pot fi verificate în mod efectiv și consideră că ”nu există un drept absolut al cuiva să devină cetățean”:

”Da, și avem probleme, am discutat și cu domnul ministru al Afacerilor Externe pe chestiunea asta. Ne vin anumite documente din străinătate, din Rusia, Ucraina, țări din acest spațiu, care nu pot fi verificate în mod efectiv și pentru care nu există o bază legală în sensul unei apostilări sau a unei legalizări a lor, astfel încât se întâmplă să se vină cu falsuri, într-un cuvânt. Și a devenit un fenomen. Plus că au venit foarte multe dosare din urmă și există o presiune foarte mare să fie soluționate aceste dosare. Eu, cel puțin, sunt pentru ideea că nu există un drept absolut al cuiva să devină cetățean, cred că mai important este să fim atenți la cine și cum devine cetățean și să avem o perioadă de timp rezonabilă în care să fie verificate acele condiții. Dacă accelerăm doar de dragul de a scăpa de dosare din urmă este posibil să ne aflăm într-o situație în care să ne dăm seama la un moment dat că s-au făcut multe greșeli. Cu cât te grăbești mai mult cu atât sunt șanse mai mari să greșești”, a declarat Stelian Ion într-un interviu pentru G4Media.

Ministrul Justiției a mai spus că are ”mare încredere” în noua conducere ANC, iar una dintre soluțiile pe care le vede pentru împiedicarea acordării cetățeniei române în mod eronat ar fi mărirea perioadei de soluționare a dosarelor pentru a permite verificări mai ample. De asemenea, ministrul a mai spus că există ”câteva puncte în care legislația poate fi corectată”:

”Este o nouă conducere acolo de ceva timp și la nivel de top, și adjuncții au fost numiți de curând. Am încredere mare în această echipă. De asemenea e în lucru și această variantă de a readuce la Ministerul Justiției, dar eu cred că nu asta este neapărat problema principală. Că e la minister sau este autoritate în subordinea, oricum este în subordinea ministerului, asta este un amănunt. Ideea este să aibă mijloace, să existe un cadru legal care să permită verificarea și să nu facem lucrurile în grabă. Spre exemplu aș mări perioada de soluționare a acelor dosare pentru a permite verificări și aș corecta, sunt câteva puncte în care legislația poate fi corectată. Repet, pentru a te asigura că cei care vin cu astfel de cereri îndeplinesc toate condițiile și că nu sunt oameni care nu au absolut nicio legătură cu țara asta sau care nu cunosc nici limba română, care nu se prezintă nici măcar să depună un jurământ și se eludează cumva (…) Aceasta este una dintre variante, dar aștept de la conducerea autorității pentru cetățenie să vină cu un set de propuneri legislative pentru că ei sunt cei care lucrează nemijlocit cu aceste dosare (…) La înăsprirea condițiilor în sensul în care să fie mai atentă această verificare. Pe mine mă interesează o verificare cu atenție”, a declarat Stelian Ion.

Ministrul Justiției a mai declarat că rețeaua de corupție din cadrul ANC și, implicit, acordarea ilegală a cetățeniei române pentru persoane din afara comunității europene, cu precădere din spațiul estic, ar putea aduce probleme României în relațiile cu partenerii strategici, cum ar fi, spre exemplu, SUA.

”Putem avea o problemă cu noi înșine în primul rând. La întâlnirile pe care le-am avut cu reprezentanții ambasadei nu mi s-au ridicat aceste probleme dar, repet, poate deveni o problemă pentru noi la un moment dat și deja e un început de problemă, să spun așa”, a mai declarat Stelian Ion într-un interviu pentru G4Media.

Vezi integral interviul cu Ministrul Justiției

Filmare și montaj: Inquam Photos/ Autor: Ovidiu Micsik

Context

Direcția Națională Anticorupție instrumentează un dosar în care sunt anchetate rețele de corupție acuzate că ar fi acordat ilegal cetățenie română în special persoanelor din Moldova, Ucraina și Rusia. Fostul ministru Ana Birchall a propus chiar ca Autoritatea Națională pentru Cetățenie să fie desființată, iar atribuțiile acesteia să revină Ministerului Justiției.

În mai 2020, Guvernul Orban a câştigat în primă instanţă procesul cu Andrei Tinu, destituit în decembrie 2019 de la şefia Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, unde fusese numit de PSD în 2017.

Suspiciunile de corupție din instituția condusă la acea vreme de președintele Andrei Tinu și vicepreședinții Varol Amet și Sorin Marius Bozgan au fost confirmate de Corpul de control al ministrului Justiției, trimis de fostul ministru Ana Birchall, se arăta într-o anchetă VICE din ianuarie 2020. Instituția a plecat de la sesizări privind problemele cronice: întârzieri în soluționarea dosarelor, nerespectarea programului de lucru, lipsă de transparență.

În octombrie 2019, Ministerul Justiției a cerut Curții de Conturi să meargă în control și a sesizat organele de urmărire penală, pentru „sustragere sau distrugere de înscrisuri” și pentru „suspiciuni de săvârșire a unor infracțiuni prevăzute de Legea privind finanțele publice”, scrie VICE.

„Este o adevărată rețea care soluționează nu tocmai legal solicitările de cetățenie română. E o problemă care poate reprezenta un pericol la securitatea statului român. Vorbim de decidenți de înalt nivel din Autoritatea pentru Cetățenie”, au declarat pentru VICE surse apropiate Ministerului Justiției.

Citește și VICE: Securitatea națională, în pericol. Suspiciuni de acordare ilegală a cetățeniei române la Autoritatea Națională pentru Cetățenie
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă