Statul vrea să plătească 3.000 de lei românilor care își duc mașinile vechi la casat. Programul este separat de Rabla

1 săptămână in urmă 5

Autoritățile române vor să elimine 250.000 de mașini vechi de pe străzi, conform angajamentelor asumate în fața Uniunii Europene prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Una dintre măsurile luate în calcul de Guvern este acordarea unei sume de 3.000 de lei proprietarilor care își duc mașinile mai vechi de 15 ani la fier vechi, scrie Economedia.

Programul, la care lucrează Ministerul Mediului, este similar cu Rabla, doar că spre deosebire de acesta, proprietarii nu primesc vouchere, ci bani, și nu sunt obligați să cumpere o mașină nouă.

Cum va funcționa

Practic, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), în parteneriat cu autoriățile locale, vor plăti pentru trimiterea la fier vechi a mașinilor.

Jumătate din banii primiți, adică 1.500 de lei, vor fi plătiți de către AFM, iar cealaltă jumătate de către autoritățile locale, conform sursei citate.

Suma totală primită ar putea fi mai mare, în funcție de posibilitățile autorităților locale, notează publicația citată.

Statul încearcă să își respecte promisiunea de a scoate de pe străzi 250.000 de mașini vechi până în 2026, așa cum s-a angajat în PNRR.

Strategia orașului Sfântu Gheorghe

Autoritățile au luat ca exemplu strategia orașului Sfântu Gheorghe, care s-a gândit la această formă de premiere.

„Este într-adevăr, un exemplu care a fost implementat în 2021 în Sfântu Gheorghe, de către domnul primar Antal Arpád din fondurile proprii ale primăriei şi a avut succes. Foarte multe maşini care au fost uitate, lăsate în parcări (au dispărut – n.r.). Dânsul a avut alt un obiectiv decât obiectivul nostru: să golească oraşul de maşini, de rable, de maşinile care erau uitate acolo de zeci de ani. Şi a avut succes şi am propus această metodă de a scoate din parcări chiar maşini care cu care nu se mai poate circula, care nu pot fi înmatriculate, nu pot fi trecute de RAR. Şi acelea trebuie să dispară. Şi a fost un bonus practic de 3.000 de lei. Este un exemplu”, a declarat luni Tanczos Barna, ministrul Mediului, la Digi 24, conform Mediafax.ro.

Programul Rabla demarează în februarie

Ministrul Mediului a precizat totodată că programul Rabla, prin care se dau vouchere pentru achiziționarea unui autoturism nou, va demara în data de 4 februarie 2022.

Voucherele variază în funcție de tipul mașinii. În cadrul programului Rabla Clasic se acordă un tichet de 7.500 de lei, la care se adaugă un bonus de 1.500 de lei pentru mașinile cu motoare termice și un bonus de 3.000 de lei pentru cele hibride clasice, la care bateriile sunt încărcate de motor.

În programul Rabla Plus se acordă un tichet de 20.000 pentru mașinile hibride Plug-in, adică cele ce pot fi încărcate din surse externe, și 45.000 de lei pentru achiziția unei mașini 100% electrice.

Vânzările de mașini de lux, maxim istoric

Informațiile vin în contextul în care vânzările de mașini de lux din România au ajuns în 2021 la un nivel-record, datorită creșterii cererii.

Potrivit ZF.ro, cele cinci mărci de lux prezente pe piaţa românească, respectiv Aston Martin, Bentley, Ferrari, Lamborghini şi Rolls-Royce au înregistrat per total o creştere a numărului de maşini noi înmatriculate de 34%, până la 123 de unităţi.

O fabrică din Timiș s-a închis după ce angajații au furat matrițele de Lamborghini. Lamborghini albLamborghini

Piața auto se confruntă cu o penurie de cipuri, care a obligat anul trecut constructorii să oprească producția în mai multe rânduri.

Concomitent, un alt trend este de trecere la mașini nepoluante, fie că este vorba de mașini electrice sau pe hidrogen.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă