Staţia Spaţială Internaţională va fi mutată pentru a evita impactul cu o bucată desprinsă dintr-un fost satelit chinezesc

3 săptămâni in urmă 19

Staţia Spaţială Internaţională (ISS) va efectua miercuri o scurtă manevră pe orbită pentru a evita impactul cu un deşeu spaţial, un fragment desprins dintr-un fost satelit chinezesc, a anunţat agenţia spaţială rusă Roscosmos, citată de Reuters.

ISS, la bordul căreia se află în prezent şapte astronauţi, îşi va ridica altitudinea de zbor cu 1.240 de metri pentru a evita impactul cu acel fragment şi se va stabiliza pe o orbită de 470,7 kilometri deasupra Pământului, au anunţat specialiştii de la Roscosmos, care nu au precizat însă dimensiunile acelui deşeu spaţial.

"Pentru a evita deşeul spaţial, specialiştii de la centrul de control pentru misiuni spaţiale au calculat cum să corecteze orbita Staţiei Spaţiale Internaţionale", a precizat agenţia rusă, citată de Agerpres.

Pentru a realiza această manevră pe orbită, ISS se va baza pe motoarele unui vehicul de tip cargo Progress, care este andocat la structura externă a staţiei.

O cantitate tot mai mare de deşeuri spaţiale ameninţă în prezent sateliţii ce orbitează Pământul, făcându-i pe asiguratori să rămână prudenţi atunci când semnează contracte ce vizează dispozitive care transmit fişiere text, hărţi, înregistrări video şi date ştiinţifice.

Editor : V.M.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă