Statele Unite cer explicatii pentru comasarea trupelor rusesti la granita cu Ucraina: "Facem apel la Rusia sa se abtina de la actiuni de escaladare"

1 lună in urmă 12

Statele Unite considera "credibile" informatiile despre miscarile militare ruse la frontiera cu Ucraina, au cerut Moscovei sa explice aceste "provocari" si
sunt gata sa se angajeze cu privire la situatie, potrivit declaratiilor facute luni de Departamentul de Stat american, informeaza Reuters.

Masarea de trupe ruse si miscarile acestora la granita estica a Ucrainei au devenit ultimul punct de tensiune in relatiile inghetate dintre SUA si Rusia, la mai putin de trei luni dupa preluarea functiei de presedinte al SUA de catre presedintele Joe Biden.

Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat intr-un briefing de presa ca SUA vor fi ingrijorate de orice eforturi ale Moscovei de a intimida Ucraina, fie ca au loc pe teritoriul Rusiei sau pe cel al Ucrainei.

Price a refuzat sa spuna daca SUA cred ca Rusia se pregateste sa invadeze fosta republica sovietica vecina.

Mai tarziu in cursul zilei de luni, un purtator de cuvant al Departamentului de Stat a declarat pentru Reuters ca SUA sunt "deschise pentru implicarea cu Moscova" asupra situatiei, descriind drept "credibile" informatiile despre miscarile trupelor ruse de la granita Ucrainei si in Crimeea, peninsula ocupata de Rusia in 2014.

Miscarile, a spus purtatorul de cuvant, au fost precedate de incalcari ale incetarii focului din iulie 2020, soldate cu uciderea a patru soldati ucraineni si ranirea altor patru.

"Facem apel la Rusia sa se abtina de la actiuni de escaladare", a spus purtatorul de cuvant.

Aceste comentarii au fost facute dupa conversatia de vineri in care presedintele Joe Biden l-a asigurat pe omologul ucrainean, Volodimir Zelenski, de "sprijinul neclintit" in confruntarea Ucrainei cu separatistii sustinuti de Rusia, care detin controlul asupra unor parti din regiunea Donbas, situata in estul tarii.

Rusia a negat luni faptul ca miscarile sale militare ar reprezenta o amenintare pentru Ucraina si a respins temerile unei consolidari a prezentei sale militare, desi a avertizat ca va raspunde noilor sanctiuni ucrainene impotriva companiilor rusesti.

Purtatoarea de cuvant a Casei Alba, Jen Psaki, a declarat presei ca "escaladarile recente ale agresiunii ruse si escaladarea in estul Ucrainei" reprezinta "ceva ce urmarim cu atentie".

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă