Statele Unite au emis primul paşaport cu genul ”X”. "Va promova libertatea, demnitatea şi egalitatea tuturor oamenilor"

1 lună in urmă 34

De Ovidiu Cojocaru.
Publicat: 27.10.2021, 18:17.
Actualizat: 27.10.2021, 18:18

Statele Unite au anunţat miercuri că au emis prmul paşaport cu genul ”X”, unei persoane care nu se recunoaşte în opţiunle tradiţionale ”masculin” sau ”feminin”, potrivit promisiunii lui Joe Biden de a ţine mai bine cont de drepturile minorităţilor sexuale

Primul paşaport american pentru genul "x"

Primul paşaport american pentru genul "x"

Departamentul de Stat american a ”adăugat o casetă X pentru persoanele nonbinare, intersexuale” şi, mai larg, persoanele care nu nu se recunosc în criterile de gen propuse până în prezent, a anunţat un purtător de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price, scrie News.ro.

Această nouă opţune urmează să fe propusă tuturor solicitanţilor de paşaport - de la începutul lui 2022 -, a precizat el, reafrmând angajamentul diplomaţiei americane de a ”promova libertatea, demnitatea şi egalitatea tuturor persoanelor”.

Cel puţin alte 11 ţări - inclusv Canada, Germania şi Argentina, dar şi India sau Pakistanul - propun opţiunea ”X” sau ”altul” în paşapoartele lor, potrivit organizaţiei Employers Network for Equality and Inclusion, cu sediul la Londra.

Noi paşapoarte pentru americani

Secretarul de Stat american Antony Blinken a relaxat deja reglementările, în iunie, pentru a le permite cetăţenilor americani să-şi aleagă ei înşişi genul în paşaport. Persoanele care voiau anterior să înscrie alt gen decât cel din actul de naştere era necesar să prezinte un certificat medical.

Democratul Joe Biden a ridicat la rangul de prioritate apărarea drepturilor minorităţilor sexuale în lume mai mult decât orice preşedinte american dinaintea sa, într-o ruptură cu predecesorul său, Donald Trump.

Mike Pompeo, pe când era secretar de Stat al miliardarului, a interzis ambasadelor americane să arboreze steagul curcubeu, un simbol al comunităţii lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor, transsexualilor şi persoanelor queer (LGBTQ).

"După cum a anunţat secretarul în luna iunie, Departamentul se îndreaptă spre adăugarea unui marcator "X" de gen pentru persoanele non-binare, intersexuale şi neconforme de gen care solicită un paşaport american. Vreau să reiterez, cu ocazia acestui paşaport, angajamentul Departamentului de Stat de a promova libertatea, demnitatea şi egalitatea tuturor oamenilor inclusiv a persoanelor LGBTQ+", a declarat purtătorul de cuvând Ned Price.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă