Statele baltice și Polonia închid granițele pentru turiștii ruși

1 săptămână in urmă 21

Patru dintre cele cinci țări ale Uniunii Europene care se învecinează cu Rusia au început să refuze luni la miezul nopții turiștii ruși, spunând că aceștia nu ar trebui să călătorească atât timp cât țara lor este în război cu Ucraina, relatează Reuters.

Polonia, Estonia, Letonia și Lituania au impus noi restricții, în timp ce Finlanda a decis să rămână deschisă, deși a redus numărul de programări consulare disponibile pentru călătorii ruși care doresc vize.

Măsura a fost cea mai recentă dintr-o serie de sancțiuni și alte măsuri luate de Uniunea Europeană sau de statele sale membre de când Moscova a invadat Ucraina la 24 februarie în ceea ce numește o „operațiune militară specială”.

UE a interzis toate zborurile din Rusia, lăsând disponibile doar legăturile de transport feroviar și rutier, iar luna aceasta a fost de acord să limiteze eliberarea de vize de călătorie gratuită în zona Schengen.

Interdicția de intrare de luni vizează turiștii și îi exclude pe disidenții ruși care caută refugiu în UE, precum și pe șoferii de camion, refugiații și rezidenții permanenți din țările UE, precum și pe cei care își vizitează membrii familiei.

Într-o duminică friguroasă și ploioasă, în Narva, un oraș de frontieră estonian în care vorbitorii de limbă rusă reprezintă peste 90% din populație, cetățenii ruși se grăbeau să intre înainte de intrarea în vigoare a noilor reguli.

Vadim Koralyov, un pensionar în vârstă de 64 de ani din Sankt Petersburg, cumpărase un apartament în Narva pentru ca fiica și nepoții săi din Paris să îl poată vizita.

„Acum nu știu ce să fac. Polițistul de frontieră mi-a spus că nu voi mai avea voie să vin aici”, a declarat el pentru Reuters.

Mai puțin de o zecime din cei aproximativ 4.000 de ruși care intră zilnic în Estonia își pierd acest drept în conformitate cu noile reguli, au declarat oficialii.

„Oameni din Rusia, nu încercați să treceți granița, nu sunteți bineveniți aici – trebuie să puneți capăt războiului împotriva Ucrainei și să plecați din această țară frumoasă!”, a scris pe Twitter ministrul leton de externe Edgar Rinkevics.

Citește și...

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă