State americane cu rate mari de vaccinare cunosc o explozie a infecțiilor cu COVID. De ce se întâmplă asta?

3 săptămâni in urmă 20

Vermont și California, două dintre statele americane care au rate de vaccinare de circa 70% din totalul locuitorilor lor, cunosc o explozie a cazurilor de infecții cu COVID-19, lucru care a pus pe jar autoritățile și oficialii din domeniul medical. Unul dintre motive este acela că imunitatea dobândită de cei vaccinați prin inoculare începe să dispară, cred experții.

Cazul Vermont

Cazurile pozitive au crescut în Vermont în ultimele săptămâni, în ciuda faptului că statul are una dintre cele mai mari rate de vaccinare împotriva coronavirusului din Statele Unite. (În aceeași perioadă din 2020, cazurile au crescut în mod similar, în contextul în care locuitorii au petrecut mai mult timp în interior. Statul Vermont avea însă atunci una dintre cele mai scăzute rate de cazuri de infecții din America).

Astfel, cazurile de infectări din statul aflat în nord-estul Americii au crescut cu aproximativ 55% în ultimele 14 zile, potrivit unui raport prezentat recent de oficialii locali.

În ultimele zile, s-au înregistrat cazuri zilnice de peste 400 de infectări, cel mai mare nivel înregistrat de Vermont de la începutul pandemiei. Miercuri, numărul cazurilor din ultimele șapte zile ajunsese la 2.203, ceea ce reprezintă o creștere de 53% față de săptămâna precedentă.

Conform raportului, în ultima săptămână, Vermont a avut a 12-a cea mai mare rată de cazuri noi de COVID-19 din SUA.

Cele mai mari rate de infectare și spitalizare se numără printre locuitorii din Vermont care sunt nevaccinați. De asemenea, ratele de infecție în rândul persoanelor tinere (20-30 de ani) și ale copiilor au contribuit și ele la cea mai recentă creștere.

Până în prezent, de la începutul pandemiei, The Green Mountain State a înregistrat 42.910 cazuri de infecții cu COVID-19 la o populație de circa 643.000 de persoane. Statul din New England a raportat un total de 388 de decese din cauza infecțiilor cu coronavirus.

Potrivit tracker-ului de la New York Times, 71.8% din locuitorii statului Vermont sunt vaccinați complet, în timp ce 80.7% au primit cel puțin o doză de vaccin.

Pe măsură ce Vermont raportează rate de cazuri de COVID-19 mai mari decât oricând, oficialii din domeniul sănătății s-au declarat surpinși. Cum poate un stat care s-a descurcat atât de bine în prima parte a pandemiei – când a fost lăudat la nivel național – să aibă atâtea probleme în prezent?

„Nu există un singur răspuns simplu,” a declarat comisarul pentru sănătate din Vermont, doctorul Mark Levine. „Dar există în mod clar factori care s-au reunit pentru a crea situația în care ne aflăm acum.”

Levine a invocat câteva motive pentru rata în creștere a cazurilor pozitive.

Primul motiv: Varianta Delta, extrem de contagioasă, este încă unul dintre principalii factori care afectează cazurile în Vermont, așa cum s-a întâmplat pentru cea mai mare parte a anului, a afirmat oficialul. Varianta Delta s-a răspândit de altfel agresiv în rândul persoanelor vaccinate.

„O persoană infectată (cu Delta) poate răspândi virusul la cinci persoane sau mai mult, mult mai repede decât tulpina originală,” a declarat Levine. „Acest lucru înseamnă că se poate răspândi mai repede decât putem noi urmări și alerta contactele” persoanei infectate.

Al doilea motiv: Succesele timpurii înregistrate în Vermont în timpul pandemiei s-au dovedit a fi, de asemenea, unul din factorii care au determinat problemele înregistrate în ultimele săptămâni, a afirmat doctorul Mark Levine. Oficialul a spus că au fost mai puțini locuitori din Vermont care s-au îmbolnăvit la începutul pandemiei, dar acest lucru a însemnat și că mai puțini rezidenți au fost capabili să-și creeze un anumit nivel de imunitate de la infectarea cu virus.

Studiile estimează că 3% sau mai puțin dintre locuitorii din Vermont au avut imunitate la COVID-19 înainte ca varianta Delta să devină predominantă.

Al treilea motiv: Succesul autorităților din Vermont în vaccinarea rapidă a rezidenților, începând cu persoanele cele mai în vârstă, a făcut ca imunitatea în rândul persoanelor din stat cu cel mai mare risc să fie probabil în scădere acum.

„Fiind unul dintre statele americane cu cei mai bătrâni rezidenți, procentul locuitorilor din Vermont aflați în această situație (de persoane vulnerabile) este mai mare decât în majoritatea țării,” a afirmat Levine.

Al patrulea motiv: În sfârșit, locuitorii din Vermont călătoresc acum mai mult și primesc mai multe vizite, participând adesea la activități în interior, mai des decât au făcut-o în aeeași perioadă în anul trecut. De asemenea, poartă măști mult mai rar. Aceste schimbări de comportament au contribuit, de asemenea, la situația actuală, a declarat doctorul Levine.

„Știu că pentru mulți dintre noi poate fi frustrant să vedem că Vermontul arată atât de diferit de cum a arătat anterior în timpul pandemiei, dar chiar și după toată această perioadă, virusul nu este un lucru asupra căruia să avem control absolut,” a spus comisarul pentru sănătate.

Încetinirea răspândirii este esențială în acest moment pentru a preveni ca spitalele din Vermont să fie copleșite de oameni bolnavi de COVID-19, a declarat Levine. Oficialul i-a încurajat pe locuitorii din Vermont să ia aceleași măsuri preventive care au fost recomandate de-a lungul pandemiei: să poarte măști, să respecte distanțarea fizică, să stea acasă când sunt bolnavi și să se vaccineze.

„Nu există o singură soluție pentru a opri virusul,” a afirmat comisarul pentru sănătate. „Trebuie să trăim cu el, apelând la acțiuni simple și de bun simț pentru a ne proteja unii pe alții cât de mult putem.”

Cazul Californiei

Un alt stat cu o rată mare de vaccinare și care cunoaște o explozie a infecțiilor cu coronavirus este California, unde 61.9% din populația de circa 39.5 milioane este inoculată cu două doze, iar 75.5% a primit cel puțin un vaccin, conform datelor New York Times.

În octombrie, California părea să profite din plin de restricțiile impuse în stat, după ce a raportat cea mai scăzută rată de infecții cu COVID-19 din țară. Experții au pus acest lucru pe seama măsurilor luate de autoritățile din Sacramento, considerate a fi unele dintre cele mai dure măsuri din întreaga Americă.

Cel mai populat stat al națiunii, cândva epicentrul focarului de COVID-19 din Statele Unite, a fost pentru scurt timp singurul din America care a avut o rată galbenă „moderată” (moderate) de transmitere în octombrie. Dar rata cazurilor de infecții cu coronavirus din Golden State a urcat acum înapoi până la rata roșie „înaltă” (high) de transmitere a infecțiilor, așa cum este considerată de către U.S. Centers for Disease Control and Prevention’s (CDC).

Începând de duminică, rata de cazuri de șapte zile în California a fost de 113.4 cazuri la 100.000 de persoane, conform datelor CDC, mult mai mare decât cele 72.7 cazuri la 100.000 de persoane raportate în Texas și mai mult decât dublul ratei de 50.1 înregistrate în Florida. (Guvernatorii republicani din Texas și Florida au semnat legi care restricționează mandatele de vaccinare, iar măsurile luate de ei în timpul pandemiei au fost considerate extrem de flexibile).

Rata infecțiilor California este, de asemenea, în prezent mult mai mare decât cea a statelor din sud, care au evitat să impună obligativitatea măștilor și a vaccinării și au raportat rate mai scăzute de vaccinare, în ciuda variantei Delta care a alimentat focare mari de infecții în timpul verii. Astfel, statul pacific a înregistrat 44.343 de cazuri în ultimele șapte zile, cu o rată medie zilnică de 6.378 de cazuri, și o rată medie de spitalizare de 417 de cazuri. Cei mai mulți dintre pacienții internați sunt persoane nevaccinate între 30 și 50 de ani.

California este statul american cu cel mai mare număr de persoane infectate (aproape 4.9 milioane de cazuri) și de morți, respectiv 72.977, de la începutul pandemiei de coronavirus.

Explicații

Experții citați de Newsweek afirmă că statul California plătește acum pentru succesul său de a controla răspândirea virusului mai devreme, având în prezent rate mai mari de infecții.

Astfel, California a înregistrat mai puține infecții cu coronavirus în timpul verii decât statele cu rate mai scăzute de vaccinare, deoarece varianta Delta s-a răspândit rapid în comunitățile nevaccinate. Dar cei care au fost infectați cu coronavirus în statele din sud au acum imunitate, ceea ce înseamnă că sunt mai puțini oameni care răspândesc virusul în aceste regiuni.

„California se confruntă cu o creștere relativ ușoară a cazurilor, probabil legată de ratele relativ scăzute de vaccinare în anumite părți ale statului. Situația ar putea să se agraveze cu mai multe activități în interior, va trebui să vedem dacă se întâmplă asta,” a declarat Bob Wachter, președintele departamentului medical al Universității din California la San Francisco.

„Statele din sud arată destul de bine acum, în parte din cauza absenței vremii foarte reci și a protecției parțiale oferite de infecția anterioară.”

Ali H. Mokdad, profesor la Universitatea din Washington, a explicat și el că statele care au înregistrat focare mari în timpul verii se descurcă mai bine în prezent, deoarece combinația dintre infecții și vaccinări a făcut ca mai puțini oameni să aibă riscul de a contracta virusul.

Într-un mesaj tweet, profesorul a precizat că se estimează că 58% dintre locuitorii din California sunt acum imuni la varianta Delta, comparativ cu aproximativ 68% în Florida.

Pentru a reduce infecțiile cu coronavirus, California a impus unele dintre cele mai stricte restricții din Statele Unite. Oficialii din Sacramento au fost primii care au anunțat obligativitatea vaccinării pentru elevi  și au impus, de asemenea, mandate de vaccinare pentru angajații de stat, lucrătorii din domeniul sănătății și profesori.

Dar, în timp ce rata de vaccinare a statului este mai mare decât multe din statele din sud, acest lucru nu suficient de mare pentru a preveni focarele de infecții. Astfel, aproape 62% din populația totală a statului este complet vaccinată, comparativ cu 60% în Florida și 54% în Texas.

Între timp, Mississippi, Alabama și Georgia au fiecare mai puțin de 50% din populația lor complet vaccinată împotriva COVID-19, dar în prezent au rate semnificativ mai mici de cazuri decât California. Iar situația din statul sud-vestic îngrijorează autoritățile, în condițiile în care se apropie vacanțele de sfârșit de an, statul va fi vizitat de mai mulți turiști, iar locuitorii vor petrece mai mult timp în interior, unde riscul de transmitere a virusului este mai mare.

Surse: USA Today, Burlington Free Press, New York Times, Newsweek, CDC

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă