Start la Zilele Maghiare Arădene

5 zile in urmă 21

19 September 2022 14:23

Cultura maghiară va fi sărbătorită, la Arad, timp de două săptămâni, în cadrul ediției de anul acesta a Zilelor Maghiare Arădene.

Scris de Eugen Rogojan - Cultura maghiară va fi sărbătorită, la Arad, timp de două săptămâni, în cadrul ediției de anul acesta a Zilelor Maghiare Arădene.

Între 22 septembrie şi 6 octombrie, comunitatea maghiară din Arad va marca Zilele Maghiare Arădene. Vor fi organizate evenimente în Parcul Reconcilierii, la Casa Jelen, Teatrul de Marionete, Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, Terenul Atletico, Palatul Cultural și la Complexul Muzeal Arad. Vom prezenta programul pentru primele cinci zile, urmând ca luni, 26 septembrie, să prezentăm programul pentru următoarea perioadă.

Pe 22 septembrie, de la ora 18, în preambulul Zilelor Maghiare, va avea loc Adunarea Generală Extraordinară a Asociației Kölcsey, o asociație cu tradiție, care și-a pus amprenta pe dezvoltarea orașului în ultimii aproape 150 de ani. A doua zi, pe 23 septembrie, de la ora 10, pe Terenul de sport FZ, se va organiza un mini campionat de fotbal pentru elevii din clasele gimnaziale. Organizat de Asociația Statuia Libertății, turneul va avea ca participanți elevii maghiari din clasele V-VIII, din județ.

Târg și ateliere

Tot pe 23 septembrie, de la ora 16, în Parcul Reconcilierii Româno-Maghiare vor fi organizate un târg artizanal (jucării croșetate, haine brodate, turtă dulce, bijuterii etc.), jocuri de îndemânare cu profesorii Colegiului Csiky Gergely, atelier de cântece populare, dar și un concert pentru copii, un joc interactiv de basm cu cântece populare, rime și dans, recomandat grupelor de vârstă preșcolară și primară.

De la ora 18, la Palatul Cultural, Asociația Kölcsey organizează un tur ghidat în cadrul Zilelor Maghiare din Arad, unde cei interesați pot vizita tripticul Înmormântarea lui Hristos, noua Pinacotecă a Palatului Cultural și obiectele expuse ale Muzeului de Relicve din Arad, însoțiți de ghidul Fekete Károly, vicepreședintele Asociației Kölcsey.

Începând cu ora 18:30, evenimentele revin în Parcul Reconcilierii, unde vor avea loc concerte oferite de trupa DreamFlow, Almási Eszter și Rónai Zoltán – elevi ai Colegiului Csiky Gergely, respectiv trupa Bagossy Brothers Company.

Ziua de 24 septembrie va aduce, de la ora 9, în Parcul Reconcilierii, o expoziție de mașini oldtimer și youngtimer, de la ora 10 o prezentare a celor de la ISU Arad, dar și atelier de jocuri video retro, concurs virtual de biciclete, activități sportive, atelier de astronomie, jocuri și meșteșuguri pentru copii.

Tot în Parcul Reconcilierii, tot pe 24 septembrie, vor fi predate Bursele Rákóczi către elevii claselor pregătitoare din municipiul Arad, începând cu ora 11. O oră mai târziu va avea loc o întâlnire informală cu Vincze Loránt, deputat în Parlamentul European. Pe parcursul zilei, în Reconcilierii sunt anunțate și alte evenimente, cum ar fi un concert interactiv pentru copii, susținut de Teatrul Mesekocsi, retro lounge cu Dj Patent, lansarea cărții „A Székelység története (Istoria secuilor)”, care a fost publicată în limbile maghiară, română și engleză și un spectacol de astronomie numit „Drumul stelelor”.

Concerte în Reconcilierii

După amiază, de la ora 16, în Parcul Reconcilierii vor urca pe scenă cei din trupa Mano & Gregor, fondată în 2022 cu scopul de a aduce în România deja cunoscutul stil de muzică Indie Folk sub forma unei producții de înaltă calitate. De la ora 18 va începe un concert heavy-metal cu legendara formație maghiară Pokolgép, urmat, de la ora 20, de un concert susținut de o „figură emblematică în continuă reînnoire a vieții muzicale maghiare”, Nagy Feró și trupa Beatrice.

Pe 25 septembrie, de la ora 16, va avea loc un nou tur la Muzeu, în Pinacotecă, iar de la ora 18, Péter Elek și Attila Csenki vor face un show de stand-up comedy în limba maghiară, la Teatrul de Marionete. Pe 26 septembrie, de la ora 17, la Casa Jelen, psihologul Kádár Annamária va susține un spectacol despre modelele de urmat în copilărie. De la ora 19, pe scena sălii mari a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” va fi prezentat publicului un spectacol de teatru în limba maghiară. „În tragicomedia absurdă a lui István Örkény, genul de fizicațiune care este adesea sursa umorului și alteori sursa mizeriei și durerii joacă un rol extraordinar. Regizor-coregraf: Györfi Csaba”, se arată în descrierea spectacolului.

Următoarele evenimente

Zilele Maghiare Arădene vor continua până pe data de 6 octombrie 2022. Cu programul pentru următoarea perioadă vom reveni în curând. Zilele Maghiare Arădene sunt organizate de Uniunea Democrată Maghiară din România cu sprijinul Asociației Pro Identitas Arad, Bethlen Gabor Alop, Centrului Municipal de Cutlură Arad, Centrului Cultural Județean Arad și al unor sponsori și parteneri privați.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă