Starea de urgență, prelungită până în iulie 2022 din cauza pandemiei - Ce țară va lua decizia

1 săptămână in urmă 18

MIERCURI, 13 OCTOMBRIE 2021, 21:04

SURSĂ: realitatea.net

AUTOR: Irina Chirtoc

Starea de urgenţă şi obligaţia prezentării unui permis sanitar ar urma să expire în Franța la 15 noiembrie.

În urma prelungirii stării de urgență, guvernul îşi va menţine prerogativa de a extinde sau restabili măsurile restrictive, cum ar fi utilizarea permisului sanitar pentru intrarea în locuri precum restaurante, baruri sau săli de cinema.

”Există un risc deloc neglijabil de revenire a epidemiei. Trebuie să rămânem vigilenţi până vara viitoare”, a declarat Gabriel Attal la finalul unei şedinţe de guvern.

În ședință, Guvernul a examinat un proiect de lege care propune prelungirea până la 31 iulie 2022 a perioadei de tranziţie pentru ieşirea din starea de urgenţă sanitară şi recurgerea posibilă la permisul sanitar.

"Proiectul de lege, care a făcut obiectul unui aviz favorabil din partea comitetului ştiinţific în data de 6 octombrie, prelungeşte până la 31 iulie 2022 regimul de gestionare a depăşirii crizei sanitare, incluzând posibilitatea de a mobiliza, dacă situaţia sanitară o impune, încadrarea activităţii unităţilor deschise publicului (ERP) şi permisul sanitar, precum şi măsurile care îi sunt asociate", a transmis Palatul Elysee într-un comunicat de presă.

"Măsurile luate pe baza sa, care exclud restricţii precum carantina sau cele de circulaţie în anumite intervale orare, ca la începutul pandemiei, vor fi strict proporţionale cu riscurile implicate şi adaptate continuu la schimbările situaţiei sanitare: prelungirea regimului nu înseamnă că măsurile vor fi în cele din urmă adoptate", se mai precizează în text.

Totodată, textul prezentat miercuri înăspreşte sancţiunile în caz de fraudare a permisului sanitar până la cinci ani închisoare şi amendă de 75.000 de euro. Dar el nu reglementează raportul între acest permis şi desfăşurarea progresivă a celei de-a treia doze de vaccin, rezervată pentru moment persoanelor vârstnice şi vulnerabile.

Referitor la regimul juridic actual, care permite limitarea deplasărilor pe plan local şi închiderea anumitor localuri în caz de recrudescenţă puternică a epidemiei, acesta va fi prelungit de asemenea de la 15 noiembrie până la 31 iulie 2022.

Prelungirea cu opt luni a stării de urgențăp nemulţumeşte formaţiunile de dreapta, precum şi pe cele de stânga, întrucât face problematice dezbaterile campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale şi cele legislative, programate în primul semestru al anului 2022, potrivit Agerpres.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă