Stadionul Arcul de Triumf, subiect de dispută între FRR și Ministerul Sportului

1 lună in urmă 1

Comunicatul  Federației a fost publicat chiar în ziua în care MTS dorea să organizeze un eveniment în carul căruia prelua în administrare Stadionului Arcul de Triumf de de la Compania Naţională de Investiţii. Evenimentul a fost anulat, miercuri, de MTS.

"Federaţia Română de Rugby a luat act de propunerea Ministerului Tineretului şi Sportului de a lansa în dezbatere publică proiectul de hotărâre de guvern privind trecerea Stadionului Naţional de Rugby Arcul de Triumf în folosinţă exclusivă a Ministerului Tineretului şi Sportului. Suntem de-a dreptul consternaţi de această poziţionare şi vom lua toate măsurile legale şi umane pentru a evita această noua naţionalizare pusă la cale de MTS. Îi asigurăm pe toţi cei care nu vor să ţină cont de documente şi de istoria de peste 108 ani, că nu vom capitula şi vom lupta pentru stadionul nostru", se arată în comunicatul FRR.

Federația își exprimă speranța că noul ministrul Eduard Novak îi va reda dreptul de folosinţă gratuită pe 49 de ani. "Sperăm că domnul ministru Novak va respecta documentele, tradiţia şi istoria sportului nostru şi va reda dreptul de folosinţă gratuită pe 49 de ani Federaţiei Române de Rugby. Nu credem ca domnul Novak va încerca să se situeze deasupra deciziei Regelui Carol şi primarului Grigore Gheorghe Cantacuzino care au dat acest teren pentru rugby. Speram să nu fie părtaş la o asemenea pagina de ruşine a sportului românesc", mai menţionează FRR, care a precizat că va "lupta" inclusiv în instanţă pentru stadionul său.

Replica MTS: De această investiţie trebuie să poată beneficia şi alte sporturi

Ministerul arată într-un comunicat remis Agerpres amintește că este "administrator de drept al acestui obiectiv de interes naţional" şi că pe noua arenă vor avea loc în continuare meciuri ale echipelor naţionale de rugby, dar şi alte competiţii sportive în baza unui calendar gestionat de MTS.

"De această investiţie trebuie să poată beneficia şi alte sporturi, este o problemă de echidistanţă, în raport cu banii publici investiţi şi cu palmaresul rezultatelor sportive ale fiecărei federaţii. Ministerul Tineretului şi Sportului, ca administrator de drept al acestui obiectiv de interes naţional, doreşte să apere istoria rugby-ului, precum şi viitorul său, şi să-i asigure pe mai departe condiţiile necesare pregătirii şi desfăşurării activităţii competiţionale.

Aici vor putea avea loc în continuare meciurile şi antrenamentele sportivilor rugbişti, dar în baza unui calendar gestionat de MTS, calendar care va include şi va ţine cont şi de solicitările venite din partea altor sporturi. Competiţia sportivă presupune fair play, iar Ministerul Tineretului şi Sportului doreşte să dea şi altor sporturi şansa de a-şi desfăşura activitatea pe noul Stadion Arcul de Triumf", se arată în comunicatul  MTS.
Reprezentanţii ministerului precizează că vechiul stadion administrat de Federaţia Română de Rugby valora 2 milioane de euro, investiţia în modernizare atingând însă 30 de milioane de euro.

"Ministerul Tineretului şi Sportului recunoaşte tradiţia rugby-ului în acest spaţiu. Aici au avut loc primele meciuri de rugby din România şi nimeni nu poate şterge această realitate istorică. Nimeni nu-şi doreşte să minimizeze sau să desconsidere importanţa sau valoarea acestei tradiţii. Stadionul 'Arcul de Triumf' a fost inclus, alături de alte două obiective, în angajamentul asumat de România în contextul EURO 2020, ceea ce a presupus un efort public semnificativ. De la 2 milioane de euro, cât valora stadionul la momentul includerii în programul de reabilitare, a ajuns să valoreze peste 30 de milioane, cât a însumat valoarea lucrărilor finanţate de CNI şi MTS.

Faţă de stadionul preluat iniţial spre reabilitare, ne regăsim acum în situaţia de a avea un centru sportiv de excelenţă, care include terenuri de antrenament, sală de conferinţe, spaţii pentru oficiali, săli pentru presă, centru de medicină sportivă, post de control antidoping, puncte de prim-ajutor pentru spectatori, săli VIP, restaurant, muzeu, un mic hotel pentru sportivi, 151 de locuri de parcare subterană, spaţii tehnice, adăpost de protecţie civilă etc" se mai arată în comunicat.

Pe  4 decembrie 2020 a avut loc recepţia proiectului de investiţii Stadionul Arcul de Triumf, realizat de Ministerul Lucrărilor Publice  prin Compania Naţională de Investiţii. 

Arcul de Triumf este al doilea stadion finalizat dintre cele patru pe care România s-a angajat că le va moderniza pentru organizarea EURO 2020 la Bucureşti. Primul a fost Stadionul Steaua, a cărui recepţie a avut loc pe 27 noiembrie.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă