Spitalul mobil de la Lețcani, la un pas de a fi închis din cauza frigului. „Nu poți trata pacienți la astfel de temperaturi”

3 săptămâni in urmă 29


Spitalul mobil de la Lețcani, care a fost redeschis pe 13 octombrie în condițiile lipsei acute de paturi ATI pentru pacienții COVID-19 în județul Iași, e la un pas de a se închide din nou. 26 de pacienți au fost transferați noaptea trecută fiindcă sistemul de încălzire din spitalul mobil nu mai făcea față, iar în saloane temperatura a coborât și până la 12 grade. 


Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Iași au precizat încă de miercuri că există riscul ca pacienții să fie transferați, fiindcă la Iași s-au înregistrat pentru a doua noapte la rând temperaturi negative.


Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase, care coordonează activitatea medicală de la unitatea modulară de la Lețcani, a precizat, joi, pentru Libertatea că temperatura din saloane a fost constant între și 12 - 19 grade, iar frigul poate fi un factor agravant. 


Nu poți trata pacienți la astfel de temperaturi, nu sunt normale nici măcar pentru persoane care nu sunt bolnave. Este același motiv pe care-l știm dintotdeauna: căldura. În momentul de față mai avem pacienți, 17 la număr, pe partea de forme medii și severe, și 13 pacienți pe Terapie Intensivă. Este acum o firmă care încearcă să remedieze încălzirea.

Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași:

„Pacienții sunt comasați în două saloane care își mențin o temperatură ambientală corectă. Dacă până după-amiază firma respectivă nu remediază situația, atunci vor relua transportul pacienților. În rest, în tot spitalul este frig”, a subliniat managerul spitalului.


Transfer în toiul nopții


Practic, corelând informațiile oferite de diferite instituții, la Lețcani erau internați 60 de pacienți până miercuri. Dintre aceștia, 4 au fost externați, iar 26 au fost transferați la alte spitale din Iași de către echipajele SMURD și ale Serviciului de Ambulanță Județean. 13 dintre ei au intrat direct pe paturi de Terapie Intensivă, în timp ce alții 5 vor rămâne internați, până când se vor elibera locuri, în Unitatea de Primire a Urgențelor de la Spitalul „Sf. Spiridon”. 


Prof.dr. Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD Iași, a precizat că transferul a început miercuri la ora 23.00 și s-a încheiat aproape de dimineața zilei de joi. 


„Echipele de la SMURD împreună cu o ambulanță de la SAJ au realizat transferul a 26 de pacienți, între care 13 de ATI și 13 non-ATI din secția exterioară a Spitalului de Boli Infecțioase către spitale din Iași. Pacienții au fost stabili în timpul transportului, urmăriți de echipele medicale și evoluția lor pe timpul transportului a fost una bună. Menționez că sunt pacienți gravi, marea lor majoritate intubați, instabili hemodinamic și stabilizați cu suport hemodinamic”, a declarat prof.dr. Diana Cimpoeșu.


Spitalul modular de la Lețcani, probleme de la inaugurare


Spitalul de la Lețcani a avut probleme încă de la momentul deschiderii din luna octombrie a anului trecut. Pregătit în ianuarie 2021 pentru o dezinfectare generală, acesta a rămas închis până acum o lună de zile fiindcă au fost depistate mai multe probleme la instalația electrică, problemele cu frigul din saloane fiind identificate încă de atunci. 


În momentul de față, spitalul este în administrarea ISU Iași, după ce a fost cedat de către EURONEST, asociația prin care Consiliul Județean Iași și Consiliul Județean Neamț l-au achiziționat pentru suma de peste 13 milioane de euro. 


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă