Spitalul Babeș a încheiat acum o săptămână un contract de „lucrări de alimentare cu oxigen medicinal ale containerului mobil ATI” cu gigantul Linde

1 lună in urmă 103

Conform Sistemului Electronic de Achiziții Publice, contractul din 5 aprilie dintre Linde Gaz România, reprezentanța internaționalei Linde, și „Babeș”  e în valoare de 20.200 lei, aproximativ 4.000 euro. E încheiat înainte de pornirea TIR-ului ATI pe 10 aprilie. Fostul manager Emilian Imbri confirmă că „spitalul a colaborat pe partea de oxigen cu două firme, Linde și Medist”.

Cu doar o săptămână înaintea tragediei de luni, când 3 persoane și-au pierdut viața după o problemă la alimentarea cu oxigen a TIR-ului ATI din curtea Spitalului Victor Babeș, instituția medicală a încheiat un contract referitor la oxigenul ATI-ului mobil în Sistemul Electronic de Achiziții Publice.

Contractul, în valoare de 20.200 lei (4.000 euro), este încheiat între Linde Gaz România, reprezentanța în România a gigantului producător de oxigen Linde, și Spitalul Victor Babeș, și prevede „lucrări de alimentare cu oxigen medicinal ale containerului mobil ATI”.

Spitalul Babeș a încheiat acum o săptămână un contract de „lucrări de alimentare cu oxigen medicinal ale containerului mobil ATI” cu gigantul LindeTIR-ul ATI de la „Victor Babeș” | Foto: Dumitru Angelescu

Nu sunt date mai multe detalii, fiind vorba de o cumpărare directă. Data este 5 aprilie 2021.

30 de milioane euro de profit înainte de pandemie

Linde Gaz România este reprezentanta românească a gigantului global Linde, cel mai mare producător de gaze industriale din lume, având o cifră de afaceri de 28 de miliarde de dolari.

Cifrele firmei românești sunt și ele uriașe. Cu sediul în Timișoara, având o vechime de 24 de ani, aceasta a prosperat chiar și înainte de pandemia în care, practic, a prins contracte legate de oxigenul ATI în mai toată țara.

Așadar, în 2019, firma a avut:

  • 139 de milioane de euro cifră de afaceri
  • 30 de milioane de euro profit
  • 539 de angajați!

Având acționariat 100% străin, Linde Osterreich Holding GMBH, administrator este chiar directorul pe România, timișoreanul Ciprian Rinaldo Islai.

Libertatea n-a reușit să discute cu reprezentanți ai firmei, însă a trimis, de dimineață, o serie de întrebări pe e-mailul companiei și va publica răspunsurile când vor veni.

Imbri: „Funcțional abia de pe 10 aprilie”

„Pot să spun că Spitalul Babeș a colaborat în ceea ce privește instalația de oxigen cu două firme. Cu Medist a avut contracte până anul trecut, iar de când a trebuit mărită capacitatea instalației de oxigen, spitalul a încheiat contracte cu firma Linde pentru asigurarea unui al doilea stocator de oxigen. Probabil ca tot Linde să se fi ocupat și de racordarea TIR-ului la sursa de oxigen a spitalului”, a declarat doctorul Emilian Imbri, fostul manager de la Babeș, care s-a pensionat în urmă cu o lună și a fost înlocuit de Simin Aysel Florescu.

 ”Au fost cazuri mai numeroase de reacții post-rapel decât după prima doză de vaccinare”Dr. Emilian Imbri, fostul manager de la „Victor Babeș”

El spune că, în timp ce era manager, Medist SRL, companie despre care G4Media.ro a menționat că e deținută de familia fostului ministru Sebastian Vlădescu, a fost firma care asigura mentenanța instalației de oxigen a spitalului de dinainte de COVID.

Acesta a precizat că Linde asigură inclusiv furnizarea buteliilor de oxigen. „Fiecare furnizor de astfel de servicii are propriile butelii de oxigen și nu se potrivesc altele”, a explicat acesta.

Fostul manager de la Babeș a precizat că TIR-ul ATI a fost adus la spital în urmă cu trei săptămâni. „Pentru că spitalul a constatat că tabloul electric nu putea suporta un alt consumator mare de energie, a apelat la reprezentanții Enel pentru aducerea unul alt transformator electric. De aceea, TIR-ul a devenit funcțional pentru tratarea pacienților abia sâmbăta trecută, 10 aprilie”.

Defecțiunea s-a produs la reductorul care trebuia să mențină presiunea constantă la instalația de oxigen.

Emilian Imbri, fost manager la „Babeș”:

Foto: Vlad Chirea

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă