Spionii americani nu confirmă că rușii i-au plătit pe talibani să ucidă soldați SUA/ Democrații l-au acuzat pe Trump de „trădare” pe această temă

3 săptămâni in urmă 20

Administrația președintelui Joe Biden a semnalat recent că este sceptică în ceea ce privește relatările că Rusia a oferit bani militanților talibani pentru a ucide soldați americani în Afganistan, un subiect pe care democrații l-au folosit în timpul alegerilor prezidențiale din 2020 pentru a critica relația fostului președinte Donald Trump cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. În momentul izbucnirii scandalului recompenselor oferite de ruși, în vara anului 2020, Trump a fost acuzat de „trădare” de către democrați și presa de stângă din Statele Unite.

În luna iunie a anului trecut, New York Times a relatat într-un articol intitulat „Russia Secretly Offered Afghan Militants Bounties to Kill U.S. Troops, Intelligence Says” că oficiali din domeniul serviciilor de informații ale SUA au suspectat că Rusia a oferit recompense militanților care au legături cu talibanii pentru uciderea trupelor coaliției internaționale din Afganistan, inclusiv a soldaților americani. Publicația a precizat că 20 de americani au fost uciși în timpul luptelor din Afganistan în 2019, dar nu a fost clar care dintre incidente a trezit suspiciuni. AP a precizat atunci că oficialii americani anchetau în acest sens moartea a trei pușcași marini în aprilie 2019.

Potrivit informațiilor oferite de NY Times, responsabilă pentru aceste asasinate ar fi fost Unitatea 29155, un braț al GRU, agenția de informații militare din Rusia. Unitatea a fost implicată în otrăvirea fostului agent rus Sergei Skripal și a fiicei sale în martie 2018, de tentativa de lovitură de stat din Muntenegru din 2016, de încercările de asasinare a unui producător bulgar de armament sau de amestec în alegerile americane din 2016.

 • „O operațiune de stimulare financiară pentru uciderea trupelor americane și a altor trupe NATO ar fi o escaladare semnificativă și provocatoare a ceea ce oficialii americani și afgani au spus că este sprijinul rus pentru talibani și ar fi prima dată când unitatea rusă de spionaj ar fi orchestrat atacuri asupra trupelor occidentale,” a scris New York Times la momentul respectiv.

Un înalt oficial din Administrația Biden a declarat însă zilele trecute că serviciile americane de informații privesc cu scepticism informațiile despre presupusele recompense oferite de Moscova.

 • „Agențiile din comunitatea de informații a SUA au o încredere scăzută până la moderată în ceea ce privește acest subiect, în parte pentru că se bazează pe relatările deținuților și din cauza mediului de operare dificil din Afganistan”, a declarat oficialul, care a vorbit sub condiția anonimatului în timpul unei conferințe a Consiliului Național de Securitate (NSC). Informația a venit de la publicația The Daily Beast.

Ulterior, într-un briefing de presă de la Casa Albă, secretara de presă Jen Psaki a confirmat scepticismul comunității de informații americane în legătură cu relatările privind recompensele oferite de Moscova. Ea a spus că acest lucru se datorează faptului că informațiile ar fi provenit din interogatoriile deținuților afgani.

 • „Este o provocare să adunăm aceste informații și aceste date”, a spus ea. „Deși există o evaluare de la redusă la moderat în aceste rapoarte, am considerat că este important pentru comunitatea noastră de informații să o analizeze”, a adăugat Psaki, fără să răspundă la întrebarea dacă președintele Biden regretă că l-a atacat pe Trump pe acest subiect.

Informația a venit în contextul în care SUA au impus noi sancțiuni împotriva Rusiei, iar liderul de la Casa Albă a anunțat planurile de retragere a soldaților americani din Afganistan până la 11 septembrie 2021.

Analiști americani au afirmat că declarațiile oficialilor din Administrația Biden legate de banii oferiți talibanilor ar putea indica faptul că Casa Albă crede că acest subiect este acum închis, iar Rusia nu va fi sancționată din acest motiv. Dacă acest lucru se va confirma, el ar marca sfârșitul unei subiect delicat pentru armata americană care s-a transformat rapid într-o controversă politică majoră și un motiv constant de atac pentru democrați împotriva președintelui Trump.

Subiect de atac electoral

În timpul alegerilor prezidențiale din 2020, democrații au folosit relatările despre recompensele oferite de agenția rusă de spionaj pentru a critica relația considerată „extrem de prietenoasă” a lui Trump cu Putin.

În calitate de candidat democrat la președinția Statelor Unite, Biden l-a acuzat în repetate rânduri pe Trump pentru că nu a acționat în legătură cu informațiile despre recompensele acordate talibanilor, acuzându-l pe liderul de atrunci de la Casa Albă că nu și-a îndeplinit responsabilitățile de comandant șef. Trump a fost acuzat că „a închis ochii” la acțiunile Rusiei, preferând chiar să sacrifice viețile americanilor.

 • „Nici măcar trupele americane nu se pot simți în siguranță sub Trump,” a afirmat Biden în timpul Convenției Naționale a Democraților din vara trecută. Democratul l-a acuzat pe Trump că „nu s-a opus Rusiei” pe acest subiect și i-a pus sub semnul întrebării capacitatea de lider.

„Întreaga sa președinție a fost un cadou pentru Putin, dar acest lucru este dincolo de orice limite,” a spus Biden despre oponentul său republican la scurt timp după apariția informației:

 • „Este o trădare a celei mai sacre datorii pe care o purtăm ca națiune de a ne proteja și echipa trupele atunci când le trimitem să își riște viețile. Este o trădare a fiecărei familii americane care are o persoană dragă ce slujește în Afganistan sau oriunde peste hotare”.

De asemenea, organizația pro-democrată VoteVets a difuzat un clip electoral care afirma:

 • „Benedict Donald este trădătorul nr. 1 al Americii!”, în timp ce ziaristul Joe Scarborough de la MSNBC a scris pe Twitter în momentul în care New York Times a publicat știrea: „Astăzi aflăm că Rusia plătește recompense pentru radicalii islamici pentru a ucide trupele americane. Trump a știut despre asta, dar refuză să facă ceva. Totul este strigător la cer”.

La rândul ei, jurnalista Joy Reid l-a criticat pe Trump ca fiind „grotesc de doritor de Putin” și a susținut că el și Partidul Republican sunt vinovați de „o abdicare completă a conducerii”. Steve Schmidt de la The Lincoln Project, organizația conservatorilor anti-Trump, a adăugat și el:

 • „Avem un comandant șef fără credință. Comandantul este atât de imoral încât nu îi susține pe bărbații și femeile pe care îi trimite la pericol. Aceasta este o trădare disprețuitoare și lașă a etosului armatei Statelor Unite”.

Încă din acea perioadă însă, oficialii americani din domeniul apărării le-au spus în mod constant congresmenilor de la Washington că rapoartele legate de recompensele rusești nu pot fi coroborate. În decembrie, generalul Kenneth McKenzie Jr., șeful Comandamentului Central al SUA, a declarat într-un interviu că oficialii din serviciile de spionaj nu au putut confirma informațiile despre presupusele recompense.

 • „Îmi întreb continuu oamenii din domeniile de informații despre acest lucru,” a afirmat McKenzie. „Pur și simplu nu îl vedem – dar nu pentru că nu ne uităm la el. Ne uităm din greu la el.” Rusia a negat că a oferit recompense talibanilor.

Trump, care inițial a spus că nu a fost niciodată informat despre recompensele rusești -chiar dacă New York Times a raportat că subiectul a fost inclus într-un briefing de informații din februarie 2020-, a numit relatările de presă „o problemă falsă.”

În iulie, într-un interviu pentru Axios, Donald Trump a afirmat că nu a discutat problema în timpul unei convorbiri telefonice pe care o avusese mai înainte cu Putin. Ulterior, liderul de la Casa Albă a scris pe Twitter că nu a fost informat despre acest subiect, deoarece spionii americani nu au considerat-o credibilă, motiv pentru care Washington Post i-a oferit republicanului patru Pinocchio pentru „răspândirea de informații false”.

Critici ale dreptei

Recunoașterea de către Administrația Biden a lipsei de informații care să confirme relatările despre banii oferiți talibanilor pentru uciderea soldaților americani a declanșat reacții imediate în rândul dreptei conservatoare din Statele Unite. Aceasta a criticat vehement faptul că democrații și presa de stânga, majoritară în Statele Unite, au folosit informații neverificate pentru a-l acuza de „trădare” pe președintele Trump, bazându-și relatările pe „rapoarte anonime” și pe „surse” neprecizate.

Ei s-au referit la cele scrise de publicația de stânga The Daily Beast, care a precizat recent:

 • „A fost o poveste majoră în timpul alegerilor, care a provocat strigăte de trădare. Dar, potrivit unei evaluări recent dezvăluite, Donald Trump ar fi putut avea dreptate să o numească o poveste falsă… Administrația Biden a anunțat că serviciile secrete americane au până la urmă doar o încredere scăzută până la moderată în această poveste. Tradus din jargonul lumii spionilor, aceasta înseamnă că agențiile de informații au descoperit că, în cel mai bun caz, povestea nu poate fi dovedită – și e posibil neadevărată.”

Potrivit publicației, relatările ar fi prevent de la deținuți – deopotrivă militanți și infractorii de drept comun – care ar fi oferit „informații” în schimbul eliberării. The Daily Beast a comparat acest lucru cu situația lui Ibn Shaikh al-Libi, o sursă care a susținut înainte de invadarea Irakului în 2003 că are informații că Saddam Hussein a învățat agenții Al-Qaida să producă gaze otrăvitoare.

Conservatorii americani au acuzat democrații și presa liberală că s-au folosit de subiectul fals al recompenselor pentru a alimenta sentimentele anti-Trump înainte de alegerile prezidențiale din 2020, așa cum a fost cazul lui Rachel Maddow de la MNSBC. Mai mult, stânga din Statele Unite a folosit relatările despre banii oferiți de ruși pentru a respinge planul lui Trump de retragere a trupelor americane din Afganistan în 2020.

Fosta purtătoare de cuvânt a lui Trump, Kayleigh McEnany, a scris pe Twitter:

 • „De pe podiumul Casei Albe, am spus că această informație ‘nu a fost verificată,’ ‘nu există consens’ și că NYTimes & Democrații ‘politizează iresponsabil.’ ACUM AFLĂM: ‘US Intel Walks Back Claim Russians Put Bounties on American Troops.’ Mă întreb ce alte povești au fost FALSE”, în timp ce un alt analist de dreapta a afirmat: “Difuzorul de dezinformații legate de Russiagate @thedailybeast suferă o altă umilință spectaculoasă”.

Ziaristul Glenn Greenwald, care a colaborat cu Edward Snowden la publicarea informațiilor despre programele de supraveghere ale populației de către serviciile de spionaj în 2013, a scris și el referindu-se la subiectul banilor oferiți talibanilor:

 • „Unul dintre reporterii NYT care a publicat inițial povestea recompenselor Rusiei (atribuită inițial ‘oficialilor de informații’ nenumiți) spune astăzi că aceasta a fost o afirmație a CIA. Așadar, mass-media – din nou – a repetat povești ale CIA fără să pună întrebări: felicitări tuturor”.

Surse: The Daily Beast, New York Times, AP, Washington Post, CNBC, Defense One, The Federalist, BBC, Townhall, Twitter

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă