Specialist: Protestele din Kazahstan au fost o ”lebădă neagră” / S-au transformat în manifestații împotriva lui Nazarbaev, conducătorul de facto al țării, subordonat lui Putin

2 săptămâni in urmă 17

Protestele din Kazahstan „au fost o Lebădă Neagră, un eveniment neașteptat pentru toți actorii principali” din țară, a declarat analistul politic și expertul în probleme ce țin de Asia Centrală, Arkadi Dubnov, într-un interviu pentru portalul independent Medusa.io.

Dubnov a explicat că inițial revoltele nu au avut o conotație politică, totul începând de la populația Kazahstanului de Vest, o regiune importantă producătoare de petrol.

Analistul politic a remarcat faptul că în prezent protestele s-au transformat „fără îndoială” în manifestații împotriva fostului președinte al țării, dar care încă este conducătorul de facto din umbră al Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev.

Expertul mai explică faptul că, din cauza existenței a doi președinți, Nazarbaev și liderul oficial, Kassim-Jomart Tokaev, subordonat celui dintâi, populația „nu știa unde era adevăratul centru al puterii”.

Însă, Arkadi Dubnov a subliniat existența unui episod definitoriu care a clarificat care este conducătorul de facto al țării. Cei doi președinți ai Kazahstanului au fost împreună într-o vizită la Sankt Petersburg, cu ocazia unui summit al țărilor Comunității Statelor Independente (CSI), moment în care „Putin a arătat cine omul său responsabil din Kazahstan. S-a întâlnit cu Nazarbaev, iar Tokaev a primit doar o promisiune”.

Principalele declarații ale analistului politic Arkadi Dubnov:

  • „Protestele au fost un eveniment neașteptat pentru toți actorii principali din Kazahstan – uitați cum s-a dezvoltat situația și cum au reacționat autoritățile kazahe. Timp de câteva zile Nur-Sultan (capitala țării) – mă refer la oraș, dar și la însuși Nursultan Nazarbaev (fost președinte al Kazahstanului, considerat încă liderul de facto al țării – n.r.) – nu au reacționat serios, sperând că protestele vor putea fi stinse cu promisiuni de reducere a prețurilor la gaze. Dar apoi s-a transformat într-o «supă» cu un conținut foarte revoluționar. Acest lucru a fost neașteptat”, a afirmat Dubnov.
  • „Protestele au început de la locuitorii Kazahstanului de Vest – aceasta este o regiune foarte importantă producătoare de petrol, care aduce principalul venit la trezoreria Kazahstanului, dar în schimb nu primește granturi adecvate pentru dezvoltare.
  • La început nu a fost un declanșator politic, dar totul s-a acumulat în revendicări politice. Au existat dintotdeauna, dar autoritățile au reușit să le neutralizeze. Însă acum toate sunt din nou la suprafață.
  • Într-adevăr, deși nu vedem nicio conducere politică serioasă printre protestatari, iar aceasta este o mare realizare pentru autorități, nu au cu cine să vorbească încă. Autoritățile pot spune: „Aceștia sunt toți niște revoltători, jefuitori, huligani, trebuie eliminați rapid”, precizează analistul politic.
  • Întrebat de reporter dacă protestele masive pot fi catalogate drept anti-Nazarbaev, Dubnov a răspuns: „Fără îndoială. Numele lui Nazarbaev se aude în mod constant. Sintagma «Dispari, bătrâne» a devenit un refren. Aceasta este o poveste foarte serioasă care anticipează o criză evidentă, o ruptură în cadrul elitelor conducătoare din Kazahstan. Țara este împărțită în trei mari teritorii, denumite Zhuz, iar fiecare are un caracter tribal diferit. Vestul Kazahstanului corespunde Zhuz-ului tânăr – este o definiție stabilită, regiunea este ca un fiu vitreg în relație cu Zhuz-ul senior și mijlociu. Nazarbaev este un reprezentant al clanului care aparține Zhuz-ului senior. Dezvoltarea ulterioară a evenimentelor va fi determinată în mare măsură de comportamentul bătrânilor acestor regiuni, invizibili pentru noi. Fără sfatul lor, este puțin probabil să se ia decizii”.
  • „Problema Kazahstanului este că opțiunea unui tranzit al puterii cu două centre de putere – primul președinte (Nazarbaev) și al doilea președinte (Tokaev) l-a afectat pe cel de-al doilea. (Nazarbaev) nu i-a dat ocazia să ia decizii, iar Tokaev a fost forțat să se uite înapoi la Nazarbaev și la o parte a elitei loiale lui. (…) Nimeni nu știa unde era adevăratul centru al puterii.
  • Această stare ciudată de putere s-a arătat la Sankt Petersburg, când doi președinți ai Kazahstanului au venit deodată la summit-ul țărilor CSI. Și cine se afla la conducere? [Vladimir] Putin a arătat cine omul său responsabil din Kazahstan. S-a întâlnit cu Nazarbaev, iar Tokaev a primit doar o promisiune pentru o întâlnire separată la începutul lunii ianuarie. Evident, ora și locul întâlnirii vor trebui schimbate acum”, a explicat Dubnov .
  • Întrebat de reporter dacă Tokaev ar putea întoarce protestul în favoarea lui, Arkadi Dubnov a afirmat: „Da, poate. Pentru asta, grosier vorbind, trebuie să aibă curaj politic. Dacă vă amintiți, în timpul președinției lui Dmitri Medvedev, s-a discutat că ar avea toate motivele să-l demită pe Putin din funcția de șef al guvernului. Dar Medvedev este din categoria politicienilor care nu aveau atributele pe care le-am menționat. Dacă domnul Tokaev le are – timpul va spune”.

Sursa foto: Kremlin.ru

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă