Spania va creşte salariul minim, anunţă ministrul Economiei. În prezent, acesta este de 1.108 euro lunar

1 lună in urmă 29

„Este un instrument important pentru a reduce inegalitatea, care în ultimii ani a crescut în ţara noastră”, a afirmat ministrul Economiei din Spania, într-un interviu acordat Bloomberg TV. „De când am preluat guvernarea, în urmă cu trei ani, creşterea salariului minim a fost unul din elementele priorităţilor politicii noastre„, a explicat Calvino, care este şi vicepremier.

Recent, premierul spaniol Pedro Sanchez a anunţat planuri de majorare a salariului minim anul acesta, pentru a proteja puterea de cumpărare a angajaţilor, pe fondul inflaţiei ridicate şi a creşterii costului vieţii. Preţurile de consum în Spania au crescut în urma majorării preţurilor la energie, care au alimentat inflaţia în UE.

Citeşte şi Raluca Turcan anunţă care va fi salariul minim pe economie: „Am pregătit o formulă predictibilă de majorare”

Calvino a declarat că majorarea preţurilor de consum nu ar trebui să constituie o surpriză după ce în 2020 nivelul inflaţiei a fost scăzut, în contextul pandemiei, şi a apreciat că recenta creştere este „tranzitorie” şi nu reprezintă o sursă de îngrijorare.

La începutul acestui an, zece state membre din estul UE aveau salarii minime sub 700 de euro pe lună: Bulgaria (332 euro), Ungaria (442 euro), România (458 euro), Letonia (500 euro), Croaţia (563 euro), Cehia (579 euro), Estonia (584 euro), Polonia (614 euro), Slovacia (623 euro) şi Lituania (642 euro). În alte cinci ţări membre UE, în special din sudul blocului comunitar, erau salarii minime cuprinse între 700 şi uşor peste 1.100 de euro pe lună: Grecia (758 euro), Portugalia (776 euro), Malta (785 euro), Slovenia (1.024 euro) şi Spania (1.108 euro), anunţă Agerpres.

Citeşte şi PSD militează pentru salariul minim european. Ciolacu: Este just ca și România corporativă să înceapă să plătească ce se cuvine, așa cum o fac firmele românești!

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă