Spania va administra a patra doză de vaccin anti-COVID

2 zile in urmă 5

Cea de-a patra doză de vaccin anti-COVID autorizată în Spania va fi administrată pentru anumite persoane vulnerabile, precum cele imunodeprimate, a anunțat joi Ministerul Sănătății. Decizia autorităților sanitare spaniole vine în contextul în care țara se confruntă cu un val de infectări provocate de varianta Omicron, informează AFP, citată de Agerpres.

Potrivit Ministerului Sănătății din Spania, a patra doză de vaccin va fi administrată la cinci luni de la cea de-a treia. Sunt vizaţi anumiţi bolnavi de cancer, persoane care au beneficiat de un transplant, cele care fac dializă şi cele care urmează un tratament imunosupresor.

Pentru restul populației, a treia doză de vaccin va fi accesibilă de acum înainte pentru persoanele de peste 18 ani, nu doar pentru cele de peste 40 de ani aşa cum era până joi. Totodată, doza booster va putea fi administrată la cinci luni după cea de-a doua doză, nu după şase luni, cât era până în prezent.

Anunțul făcut joi de Spania vine în contextul în care Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) și-a exprimat marți îndoielile cu privire la necesitatea unei a patra doze a vaccinului anti-COVID, având în vedere că în prezent nu există date care să susțină această abordare.

Până acum, Israel și Chile au început vaccinarea cu a patra doza, iar Grecia și Danemarca au dat undă verde vaccinării cu doza patru persoanele din categoriile vulnerabile. Ungaria a anunțat că ia în calcul o măsură similară.

Spania are una dintre cele mai ridicate rate de vaccinare la nivel mondial: 90,5% din populaţia sa de peste 12 ani este vaccinată cu schemă completă.

Totodată, 38,5% dintre copiii din grupa de vârstă 5-11 ani au primit cel puţin o doză de vaccin anti-COVID.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă