Spania testează programul pilot de patru zile de lucru pe săptămână

1 lună in urmă 2


Spania ar putea deveni una dintre primele țări din lume care testează săptămâna de lucru de patru zile, după ce guvernul de la Madrid a fost de acord să lanseze un proiect pilot pentru companiile interesate de această idee, informează The Guardian.


La începutul anului 2021, partidul spaniol de stânga Mas Pais a anunțat că guvernul a acceptat propunerea sa de a testa ideea săptămânii de lucru de patru zile.


„Cu săptămâna de lucru de patru zile (32 de ore), ne lansăm în dezbaterea reală a vremurilor noastre. Este o idee al cărei timp a sosit ”, a declarat Inigo Errejon de la Mas Pais pe Twitter. Din Noua Zeelandă în Germania, ideea a câștigat constant teren la nivel global. Salutată de susținătorii săi ca un mijloc de a crește productivitatea, de a îmbunătăți sănătatea mintală a lucrătorilor și de a lupta împotriva schimbărilor climatice, propunerea a căpătat o nouă semnificație, pe măsură ce pandemia accentuează problemele legate de bunăstare, epuizare și echilibrul dintre viața personală și cea profesională.


Partidele de stânga din Spania - unde o grevă de 44 de zile de la Barcelona în 1919 a dus la transformarea țării în una din primele din Europa de Vest care a adoptat ziua de lucru de opt ore - au profitat de această idee.


„Spania este una dintre țările în care lucrătorii depun mai multe ore decât media europeană. Dar nu suntem printre cele mai productive țări. Cred că a lucra mai multe ore nu înseamnă a lucra mai bine ”, a spus Errejon.


În timp ce detaliile programului pilot vor fi discutate în guvern, partidul Mas Pais a propus un proiect de trei ani, în valoare de 50 de milioane de euro, care ar permite companiilor să testeze cu risc minim săptămâna de lucru cu ore reduse.


De exemplu, costurile unei companii care este de acord cu săptămâna de lucru de patru zile ar putea fi acoperite 100% în primul an, 50%, în al doilea an și 33%, în al treilea an.


„Cu aceste cifre, am calculat că la program ar putea participa la aproximativ 200 de companii, cu un total de 3.000 până la 6.000 de lucrători. Singurele obligații ale firmelor sunt că vrem să vedem o reducere reală a orelor de muncă și fără pierderi de salariu sau de locuri de muncă”, a spus Hector Tejero de la Mas Pais.


Acesta a estimat că programul pilot ar putea începe chiar din toamnă, deschizând prima inițiativă națională de reducere a orelor de lucru, din 1998, atunci când Franța a început să plafoneze săptămâna de lucru la 35 de ore.


„Spania va fi prima țară care va întreprinde un proces de această amploare. Un astfel de proiect pilot nu a fost întreprins nicăieri în lume”, a mai spus Hector Tejero.


Partidul Mas Pais a sugerat ca programul pilot să fie controlat de un grup de experți - inclusiv reprezentanți ai guvernului, sindicatelor muncitorilor și ai mediului de afaceri - care vor ajuta, de asemenea, la analiza rezultatelor.


O sursă din ministerul spaniol al industriei a declarat că discuțiile despre proiectul pilot sunt în faza inițială. În acest moment, totul este în dezbatere, de la costul programului la numărul de companii implicate și calendarul. Ideea s-a confruntat cu opoziție, unul dintre liderii din principalele asociații ale mediului de afaceri din țară descriind-o drept „o nebunie”, în condițiile în care Spania se confruntă cu cea mai gravă recesiune de după războiul civil.


„Ieșirea din această criză necesită mai multă muncă, nu mai puțină”, a declarat Ricardo Mur de la CEOE la un forum în decembrie.


Pe măsură ce Spania avansează cu programul pilot al săptămânii de lucru de patru zile , progresele sale sunt urmărite îndeaproape în Marea Britanie și în întreaga lume.


„Am înțeles că acesta ar fi primul program pilot la nivel național de săptămână de lucru de patru zile. Facem apel la guvernele din întreaga lume să urmeze exemplul spaniol în pregătirea drumului pentru săptămâna de lucru de patru zile”, a spus Joe Ryle, în campania de 4 zile săptămânală.


„În mod clar, modul în care lucrăm în prezent îi stresează și suprasolicită pe oameni și cauzează numeroase probleme de sănătate mintală și la locul de muncă. Săptămâna de patru zile ar fi bună pentru economie, bună pentru lucrători și bună pentru mediu. Ce să nu-i placă la asta?”, a adăugat Joe Ryle.


FOTO: Hepta


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă