Soția lui El Chapo, arestată pe un aeroport din SUA. Emma Coronel, acuzată de trafic de droguri

1 săptămână in urmă 11


Emma Coronel Aispuro, soția celebrului traficant mexican Joaquin Guzman, zis „El Chapo”, a fost arestată, luni, pe aeroportul internațional Dulles din Washington sub acuzațiile legate de presupusa sa implicare în traficul internațional de droguri, a anunțat Departamentul de Justiție, potrivit Eu.usatoday.


Într-o declarație publicată luni, departamentul de justiție al SUA a transmis Emma Coronel Aispuro, în vârstă de 31 de ani, care are dublă cetățenie  fost arestată pe aeroportul internațional Dulles. Aceasta este programată să apară, marți, în fața justiției prin videoconferință pentru a fi inculpată oficial pentru implicare în aducerea și distribuirea de cocaină, metamfetamină, heroină și marijuana pe teritoriul SUA, potrivit Eu.usatoday.


Conform Departamentului american al Justiției, Coronel Aispuro a complotat împreună cu alți complici pentru a ajuta la evadarea lui El Chapo, în iunie 2015, din celebra închisoare Altiplano. Apoi, după ce lordul drogurilor a fost prins și reîncarcerat, ea ar mai fi pus la cale o evadare a lui din aceeași închisoare. 


Emma Coronel Aispuro, soția lui El Chapo | sursa foto: EPA Emma Coronel Aispuro, soția lui El Chapo | sursa foto: EPA Emma Coronel Aispuro, soția lui El Chapo | sursa foto: EPA

Documentele instanței susțin că Coronel a lucrat cu fiii lui Guzmán pentru organizarea planului de evadare.


„După ce Guzmán a fost arestat din nou în Mexic în ianuarie 2016, Coronel Aispuro ar fi angajat în planificarea unei alte evadări în închisoare cu alții înainte de extrădarea lui Guzmán în SUA în ianuarie 2017”, au transmis autpritățile.


Potrivit procurorilor, Coronel Aispuro era la curent cu traficul masiv de cocaină, heroină și alte droguri și știa foarte bine ce operațiuni controlează soțul său. Procurorii au la dosar informații de la peste 100 de actuali și foști membri ai cartelului Sinaloa, dar și interceptări, inclusiv ale comunicațiilor electronice. 


Arestarea ei va complica și mai mult relațiile dintre administrațiile lui Joe Biden și omologul său mexican Andrés Manuel López Obrador și se întâmplă în timp ce cooperarea în materie de securitate dintre Mexic și Statele Unite pare să se fi răcit, scrie The Guardian.


Emma Coronel s-a născut în Santa Clara, California și este fiica lui Ines Coronel Barreras, locotenent mediu în cartelul Sinaloa. A crescut în „Triunghiul de Aur” din Sierra Madre din Mexic și s-ar fi întâlnit cu Guzmán la un festival local pe când avea 17 ani, iar Guzmán 51.


„Mi-a zâmbit seducător”, a povestit ea în numeroasele interviuri pe care le-a acordat presei din Statele Unite după arestarea soțului său. La acea vreme, El Chapo era deja căutat și evadase dintr-o altă închisoare de înaltă securitate, Puente Grande din Jalisco. Era permanent pe fugă. 


Cuplul are fiice gemene în vârstă de nouă ani.


El Chapo a fost extrădat în Statele Unite, în ianuarie 2017, a fost judecat și condamnat la închisoare pe viață în iulie 2019. El Chapo a condus aproape 30 de ani cartelul drogurilor din Sinaloa și a organizat de-a lungul anilor transporturi clandestine prin care au fost aduse în Statele Unite tone de cocaină.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă