Sorin Cîmpeanu: Testele de salivă vor ajunge în școli din 21 noiembrie

1 lună in urmă 45

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a dat asigurări că procedurile pentru achiziția de teste rapidă pe bază de salivă pentru detectarea infectării cu coronavirus sunt „în curs de finalizare”. El a avansat ca termen 21-25 noiembrie pentru ca școlile să intre în posesia lor, potrivit unui emisiune a Digi24, citată de news.ro.

Ministrul a precizat că în primă fază vor fi distribuite 9 milioane de teste, necesare pentru o săptămână, iar acordurile cadru au fost încheiate pentru 70 de milioane de teste, necesare pentru 11 săptămâni de şcoală până la finalul anului.

Elevii vor fi testați de profesorii diriginți pentru care ministrul a solicitat ajutorul autorităților medicale. Sorin Cîmpeanu a spus că e nevoie de un „minim instructaj” pentru ca profesorii să aplice corect testele de salivă elevilor din clasă și pentru a nu se confrunta cu incidente.

„Avem nevoie de o procedură pentru a ne putea organiza. Solicit sprijinul autorităţilor sanitare pentru administrarea acestor teste. Ministerul Educaţiei va face tot posibilul să sprijinim, dar nu intră în competenţa Ministerului Educaţiei. Sunt convins că va fi nevoi de un instructaj. Va trebui definită cadenţa, locaţia, iar la Ministerul Educaţiei nu avem competenţa să stabilim cum se vor administra aceste teste”, a mai afirmat ministrul Educaţiei.

La începutul lunii octombrie, Sorin Cîmpeanu a anunțat achiziția a 70 de milioane de teste de salivă, motivând că testele rapid s-au lovit de reticiența părinților.

„Pot fi administrate chiar și de către copii de vârstă mică, cu atât mai mult de părinți fără competențe medicale și chiar sunt convins că există disponibilitate și din partea angajaților din învățământ. Una din cerințe este să fie ușor administrabile”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Elevii se vor reîntoarce la ore din 8 octombrie, dar cursurile se vor desfășura cu prezență fizică doar în școlile în care s-au vaccinat împotriva Covid-19 cel puțin 60% din personal.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă