Sorin Cîmpeanu şi Vlad Voiculescu, declarații contradictorii despre formularul semnat de părinţi pentru testarea COVID a elevilor

2 luni in urmă 2


Formularul privind acordul de testare al elevilor în școli este solicitat părinților în momentul în care copilul prezintă simptome specifice COVID-19 la școală, a declarat, vineri seară, Sorin Cîmpeanu, ministrul educației, potrivit Digi24. Anunțul vine după ce Vlad Voiculescu, ministrul sănătății le-a recomandat părinților să aducă formularul încă din prima zi de școală.


„Acest formular vizează situațiile în care acel copil manifestă simptome. Va fi completat de către părinții elevilor care prezintă simptome, nu va fi completat de către toți părinții”, a declarat Sorin Cîmpeanu, vineri seara, la Digi 24.


Întrebat dacă va duce luni formularul semnat la școală, pentru copilul său, ministrul a spus:


„Din fericire, nu prezintă simptome. O să vedem dacă există bază legală. Dacă există bază legală, cred că treceam posibilitatea de a completa acest acord înainte de a prezenta simptome în cadrul ordinului de ministru comun”, a mai adăugat ministrul.


Vlad Voiculescu: „Acordul părinților să vină cât mai repede”


De asemenea, Sorin Cîmpeanu a subliniat că Ministerul Educaţiei susține că nu a identificat baza legală pentru a cere completarea acestui formular celor care nu prezintă simptome.


„Dacă până luni, Direcţia Juridică a Ministerului Educaţiei nu se va exprima în acest sens, cu privire la existenţa unei baze legale prin care să se solicite anticipat un formular de acord, nu va avea cine să îl preia. În măsura în care vom avea o explicaţie cu privire la baza legală prin care putem să cerem aceste formulare şi celor care nu prezintă simptome, o să venim cu precizări. În momentul de faţă, Ministerul Educaţiei nu a identificat baza legală pentru a cere completarea acestui formular celor care nu prezintă simptome. Ordinul de ministru este foarte clar”, a mai explicat Sorin Cîmpeanu.


Precizările făcute de ministrul educației vin după ce Vlad Voiculescu, ministrul sănătății le-a recomandat părinților, în cadrul conferinței de presă, să aducă documentul semnat până luni.


„Dacă un elev e suspect de COVID și nu poate fi testat fără acordul părinților, probabil că în acel caz DSP va lua decizia ca el să nu meargă la ore. Recomandarea noastră e ca acordul părinților să vină cât mai repede. Dacă un copil e suspect de infecție, recomandarea e ca toți colegii lui să fie testați cât mai repede”, a explicat Vlad Voiculescu.


Formularul a fost publicat, vineri seară, pe site-ul Ministerului Sănătății.Protocolul se aplică în situația în care elevii prezintă în timpul orelor de curs stare febrilă sau altă simptomatologie specifică infectării cu SARS-CoV-2.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă