Sorin Cîmpeanu: „Luni, toate școlile vor putea funcționa cu prezență fizică”. Cum explică schimbarea criteriului privind trecerea în online

6 zile in urmă 11

Toate școlile și grădinițele din România vor fi deschise cu prezență fizică pe 17 ianuarie, când începe semestrul II, în baza noilor recomandări emise joi seară de CNSU care urmează să fie adoptate de guvern. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a explicat, pentru Hotnews, că regulile epidemiologice privind trecerea la învățământ online au fost modificate având în vedere „specificacitatea Omicron, care afectează și persoanele vaccinate”.

CNSU a propus joi seară ca grădinițele, școlile și liceele să facă ore față în față sau să treacă în online în funcție de rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților cu COVID-19. Astfel, este eliminată condiția ca 60% din personal să fie vaccinat pentru ca școlile să funcționeze cu prezență fizică după depășirea incidenței de 3 cazuri la mie într-o localitate.

„Atunci când numărul cazurilor va crește atât de mult, înseamnă că avem un semnal de alarmă puternic și atunci într-adevăr trebuie să faci tor posibilul să micșorezi transmiterea virusului. Aceste explicații au fost aduse în discuție de către Ministerul Sănătății, iar Ministerul Educației le-a agreat”, a explicat Sorin Cîmpeanu pentru Hotnews.

El a subliniat că noile reglementări sunt o soluție „mai bună” întrucât era greu de explicat de ce o școală cu rată de vaccinare de 58% nu poate funcționa cu prezență fizică, iar o altă școală din apropiere, cu rată de vaccinare de 60%, poate funcționa cu prezență fizică.

„Rata de vaccinare a fost un indicator util până acum deoarce a stimulat vaccinarea în rândul personalului din educație. Acum însă, dată fiind specificitatea Omicron, care din păcate afectează și persoanele vaccinate, sunt alte condiții care necesită măsuri adecvate”, a argumentat ministrul Educației.

Sorin Cîmpeana a precizat că, în prezent, rata de vaccinare în rândul personalului din educație este „mult peste 70%”, în timp ce în rândul elevilor se apropie de 40%.

Scenariile propuse pentru desfășurarea cursurilor:

  • desfășurarea cursurilor cu prezență fizică la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar/conexe situate în județele în care rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților COVID-19 este de cel mult 75%;
  • desfășurarea cursurilor în regim online la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar/conexe situate în județele în care rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților COVID-19 este mai mare de 75%;
  • reluarea cursurilor cu prezență fizică, la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar/conexe situate în județele în care rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților COVID-19 a fost mai mare de 75%, numai după ce aceasta scade sub 70% la nivel județean;

Ministrul Educației a explicat că municipul București și județul Ilfov vor fi tratate împreună ca o zonă, dat fiind specificul zonei.

Direcțiile de sănătate urmează să publice săptămânal pe site-urile proprii rata de ocupare a paturilor, pe baza datelor existente în platforma „Alerte MS”, având ca zi de referință ziua de joi.

De asemenea, activitatea într-o clasă va trece în online la trei cazuri confirmate, nu la unul singur ca până acum, și doar pentru 10 zile, înainte erau 14.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă