Sorin Cîmpeanu, după posibilul focar cu noua tulpină de la o școală din București: „Interesul major pentru deschiderea școlilor se păstrează”

1 lună in urmă 13


Focarul de de COVID, care ar putea fi unul cu noua tulpină britanică, este la Școala Gimnazială numărul 28, din Sectorul 2, a anunțat ministrul Educației în această dimineață la Digi 24. Cîmpeanu a precizat că momentan se menține „interesul pentru deschiderea școlilor”, însă totul ține de evoluția epidemiologică.


„Nu știm dacă vreunul dintre angajați (n.r. ai școlii) este confirmat cu această tulpină. Au fost efectuate teste PCR pentru cei patru angajați, celălalte cinci persoane au fost testate cu teste rapide”, a spus ministrul.


După cum a anunțat și Ministerul Sănătății aseară, școala respectivă s-a închis, iar acum se așteaptă rezultatele secvenţierii genomice, care va confirma sau infirma prezența noii tulpini. Alaliza durează câteva zile.


„Până atunci, DSP are în atenţie cu prioritate această situaţie din Şcoala Gimnazială 28 din Sectorul 2”, a declarat ministrul.


Reacția lui Cîmpeanu vine după ce ministerul Sănătăţii a transmis, sâmbătă seară, că nouă dintre cei zece contacţi ai unuia dintre pacienţii depistaţi cu noua tulpină de coronavirus au fost depistaţi pozitiv la testul RT-PCR. Pacientul lucrează la o şcoală din Bucureşti.


„Școala unde lucrează pacientul infectat cu noua tulpină a fost închisă, iar în data de 25.01.2021 se va realiza dezinfecție generală, inclusiv nebulizare. Au fost luate măsurile de izolare/carantinare pentru cazuri / contacții cazurilor”, a transmis, sâmbătă, ministerul Sănătății.


Legat de redeschiderea școlilor în acest context, ministrul Educației a spus:


„Interesul major pentru deschiderea școlilor se păstrează. Aceste lucruri vor face parte dintr-o analiză permanentă care se va încheia cu o decizie deja pentru data de 2 februarie. Cei îndreptățiți cu competențe în sistemul sanitar fiind foarte atenți la aceste evoluții.


Îmi pare rău scenariile anunțate exclud această posibilitate de rulare a scenariului hibrid. Acest scenariu s-a dovedit a fi ineficient. Scenariile anunțare rămân aceleași sub rezerva evoluției epidemiologice, mai ales cu privire la această nouă tulpină”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Digi24.


Ministrul a mai spus că o decizie va fi luată însă la începutul lunii februarie.


„Îngrijorarea este normală sunt absolut convins că analiza DSP, ministerul Sănătății și grupul tehnic al CNSSU va risipi aceste întrebări pe care le are orice părinte”, a mai adăugat Cîmpeanu.


Vlad Voiculescu anunța în urmă cu câteva zile că deschiderea școlilor în data de 8 februarie depinde de situația epidemiologică din România. Prin urmare, dacă nu cresc infectările, școlile vor fi deschise în cele trei scenarii anunțate de președintele Klaus Iohannis.


Evaluarea riscului general asociat cu răspândirea noilor tulpini în comunitate a fost crescut de Centrul European de Prevenire și Control a Bolilor (ECDC) în urmă cu două zile la ridicat / foarte ridicat.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă