Sorin Cîmpeanu: Din 1.350.000 de teste antigen pentru elevi s-au folosit doar 26.000

2 săptămâni in urmă 26

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a vorbit la Antena3 despre discuțiilor cu noul ministru al Sănătății, legat de testarea elevilor în școli. „Nu s-a pus problema testării fără acord parental. Eu personal susțin că orice testare care este considerată relevantă, non-invazivă, se poate folosi în școli. Este un filtru. Îți dă o informație. Acea informație, am discutat și cu ministrul Sănătății și la INSP, acest test trebuie să fie confirmat ulterior cu test PCR”, a comentat Ministrul Educației, citat de antena3.ro.

Sorin Cîmpeanu a precizat că testele ar trebui aplicate cel puțin elevilor care prezintă simptome în timpul orelor de curs și celor care au luat la cunoștință că sunt contacti direcți ai unor cazuri deja confirmate.

„Sunt nevoit să va spun că sunt unul dintre cei care nu confundă atribuțiile prim-ministrului, cu atribuțiile ministrului Sănătății sau ale unui secretar de stat. Eu fac ceea ce stă în dreptul ministrului Educației. Am trimis solicitarea de testare cu teste non-invazive ministrului Sănătății și așteptăm răspuns. Prim ministrul a declarat deja că susține această măsură”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Din 1.350.000 de teste antigen pentru elevi s-au folosit 26 de mii

Ministrul a mai precizat că sunt  judeţe în care au fost folosite, în două luni doar 30 sau 40 de teste.

„Asta spune că nu s-a făcut testare în şcoli. Nu aş face neapărat o vină cuiva, pentru că este foarte dificil, atunci când un elev prezintă simptome în timpul programului de şcoală cu oră sau două ore înainte, să spunem, într-o şcoală care este la 50, 60, 70 de kilometri de municipiul reşedinţă de judeţ. Nu avem capacitatea să testăm, nu există cabinet medical în acea şcoală, trebuie să vină cineva din DSP municipiul reşedinţă de judeţ şi până când ajunge s-a terminat programul, iar elevul acela ce poate să facă? Se va duce acasă şi părinţii vor lua decizia pe care o consideră de cuviinţă Aceasta este situația, nu avem cabinete medicale în școli. Și acolo unde ai, am înțeles că nu întotdeauna personalul medical a avut dorința de a aplica acele teste”, a comentat ministrul, citat de antena3.ro.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă