Sorin Cîmpeanu: Din 1.350.000 de teste antigen pentru elevi, s-au folosit 26.000 în două luni

1 săptămână in urmă 27

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spune că a discutat cu noul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, legat de testarea elevilor în școli și că „sunt județe în care au fost folosite, în două luni, 30 sau 40 de teste”.

„S-au cumpărat 1.350.000 de teste antigen pentru elevi, dar, conform ultimelor raportări, s-au folosit 26.000 în două luni. Am și o situație pe județe. Sunt județe în care au fost folosite, în două luni, 30 sau 40 de teste. Deci, nu s-a făcut testare în școli”, a spus ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, duminică seară, la Antena3.

Întrebat cine este de vină, ministrul a evitat să ofere un răspuns concret.

„Nu avem capacitatea să testăm, nu există cabinete medicale în unele școli. Trebuie să vină cineva din DSP. Chiar dacă pleacă, până când ajunge, s-a terminat programul, iar acel elev ce poate să facă? Va merge acasă și părinții vor lua decizia pe care o consideră de cuviință. Deci, este o slabă capacitate a sistemului sanitar”, a adăugat Sorin Cîmpeanu.

Nu avem cabinete medicale în școli. Aceasta este situația. Și acolo unde ai, am înțeles că nu întotdeauna personalul medical a avut dorința de a aplica acele teste.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu:

El a precizat că rămâne de acord cu testarea antigen a elevilor și că susține acest lucru, chiar dacă este nevoie de acordul părinților.

„Nu s-a pus problema testării fără acord parental. Eu personal susțin, în limitele de competență, că orice testare care este considerată relevantă, non-invazivă, se poate folosi în școli. Este un filtru. Îți dă o informație. Acea informație, am discutat și cu ministrul Sănătății și la INSP, acest test trebuie să fie confirmat ulterior cu test PCR”, a mai spus ministrul Educației.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă