Sorin Cîmpeanu, despre educația din România comparativ cu UE: „Lucrurile sunt mai mult decât îngrijorătoare”

2 luni in urmă 25


Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a vorbit joi, la un briefing de presă, despre situația în care se află sistemul de învățământ românesc, comparativ cu media Uniunii Europene, în ceea ce privește rata de analfabetism funcțional, rata de abandon școlar, rezultatele PISA și educația timpurie.


„Am prezentat obiectivele pe care trebuie să le îndeplinim prin programul România Educată. Lucrurile nu sunt îmbucuroare din perspectiva abandonului școlar, a părăsirii timpurii a școlii”, a spus Sorin Cîmpeanu, potrivit B1TV.


Acesta a precizat că, în privința abandonului școlar, „ținta asumată de România a fost de 11,3% pentru anul 2020, realizându-se 15,6& în condițiile în care media UE asumată a fost de 10%, iar realizată a fost de 10.1%”.


„Din perspectiva testelor PISA, sistemul de învățământ s-a deteriorat”


Referitor la ponderea absolvenților de învățământ superior, ministrul Educației a spus că România și-a propus 26,7% ca țintă corectată față de ținta asumată de UE de 40%. „De la 26,7%, România a realizat 26,4%. În condițiile în care UE media e de 40,9% absolvenți de învățământ superior”, a spus Cîmpeanu.


Vorbind despre rezultatele PISA - Programul pentru Evaluarea Internațională a Elevilor -, ministrul a spus că „știți foarte bine că lucrurile sunt mai mult decât îngrijorătoare”.


„Pe partea de citire, România a realizat, în 2015, 38,7% rată de analfabetism funcțional definitivă ca atare, iar în 2018 a crescut la 40,8%. Deci în perioada 2015-2018, din perspectiva testelor PISA, sistemul de învățământ s-a deteriorat”, a declarat Sorin Cîmpeanu.


Demnitarul a adăugat că educația timpurie este capitolul la care România stă mai bine. „Suntem la 82%, în condițiie în care UE este la 95,3%. Educația timpurie e un capitol foarte important, asumat inclusiv la nivelul proiectului România Educată”, a precizat el.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă