Sorin Cîmpeanu dă vina pe Ministerul Sănătății pentru slaba testare în școli. Ce soluții propune

1 lună in urmă 1


Sorin Cîmpeanu a declarat că nu a fost depășit pragul de 5.000 de teste rapide efectuate în scoli, deși au fost distribuite 1,5 milioane de teste. Demnitarul a catalogat, la postul B1 TV, nivelul de testare drept „infim” și „inadmisibil”, explicând că o soluție pentru această „situație îngrijorătoare” ar putea fi reprezentată de testele non-invazive, pe bază de salivă, care „pot fi chiar auto-administrate”.


Cîmpeanu spune că numărul infim de teste „e dat de indisponibilitatea personalului medical, dar și de reticența părinților pentru a-și exprima acordul expres cu privire la testarea copiilor care prezintă simptome sau a colegilor contacților acestor elevi care sunt confirmați pozitiv”.


„Este îngrijorător, o rată extrem de mică de testare în școli. De aceea, am spus că soluția ar putea fi acele teste non-invazive, care, pe de o parte nu necesită personal medical pentru administrare, ele pot fi chiar auto-administrate, am văzut bine în alte state europene, în alte școli, iar pe de altă parte sunt convins că ar fi mult mai ușor de acceptat. Nu sunt traumatizante, așa cum sunt considerate de unii părinți testele antigen rapide distribuite în beneficiul testării în școli, angajați și elevi”, crede Cîmpeanu.


Nu vreau să pasez responsabilitatea, dar în mod evident e Ministerul Sănătății responsabil cu această parte de testare. Sunt convins că se va găsi o soluție.

Sorin Cîmpeanu:

Întrebat dacă a transmis formal această propunere către Ministerul Sănătății, Cîmpeanu a explicat: „E nevoie de mai mult decât un pas, e nevoie de o procedură de achiziție a acestor teste. E nevoie de bugetarea acestei achiziții. Sunt mai multe lucruri care trebuie să fie făcute”.


Întrebat cam care ar fi intervalul în care s-ar putea formaliza propunerea privind implementarea testelor non-invazive, demnitarul a spus sincer: „Nu știu să vă răspund!”.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă