Sondaj IRES: 16% dintre români spun că pandemia le-a adus schimbări pozitive

1 lună in urmă 1

Pentru 16% dintre români pandemia a adus schimbări în bine, oamenii au răspuns că  petrecut mai mult timp cu familia, s-au concentrat pe dezvoltarea personală, iar mulți s-au declarat mulțumiți că și-au crescut veniturile, se arată într-un studiu IRES realizat la fix un an de la la confirmarea primului caz de Covid în România.

În 26 februarie 2020, România a declarat înregistrat primul caz confirmat de COVID-19 – în comuna Prigoria, iar de atunci viața oamenilor s-a schimbat radical.

„Din 10 martie 2020 IRES a început să evalueze, în mod constant, percepţiile românilor cu privire la ceea ce avea să devină curând pandemia de COVID-19, iar de la acel moment și până în prezent au fost realizate 17 studii care au focusat modul în care viața românilor a fost afectată, sub diferite aspecte, de contextul pandemic.”, transmite IRES.

Pentru 16% dintre români pandemia de COVID-19 a generat schimbări pozitive, în timp ce aproape jumătate (48%) spun că pandemia a provocat schimbări negative în viața lor.

Schimbările pozitive au fost percepute în proporții mai crescute de către bărbați, de către tineri și de către intervievații cu studii superioare. Aceștia au spus că au învățat multe lucruri noi în ultimul an, lucruri pe care nu le-ar fi învățat în alt context.

Majoritatea românilor care au răspuns sondajului au transmis că s-au apropiat mai mult de familie (23%) și că au avut mai mult timp liber.
Pentru alții (13%), pandemia a reprezentat o oportunitate pentru dezvoltarea personală, iar 4% dintre respondenți au perceput schimbări pozitive în sensul creșterii veniturilor.

 16% dintre români spun că pandemia le-a adus schimbări pozitive

Respectarea normelor de igienă și a distanțării sociale este principala lecție învățată datorită pandemiei, o treime dintre participanții la studiu indicând acest aspect. Aproape 1 din 5 spun că au învățat să prețuiască viața sau sănătatea, iar o proporție similară susține că a învățat să aibă grijă, să îi respecte, să îi prețuiască pe ceilalți oameni sau să petreacă mai mult timp cu ei.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1.115 indivizi de 18 ani și peste. Eșantionul este simplu, aleatoriu, reprezentativ pentru populația adultă, neinstituționalizată din România și are o eroare maximă tolerată de ± 2,9%. Sondajul a fost realizat între 12-15 februarie 2021, prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă