Sondaj după un an de luptă cu COVID. 16% dintre români susțin că pandemia le-a adus schimbări pozitive

1 lună in urmă 1


16% dintre români cred că pandemia le-a adus schimbări pozitive, precum mai mult timp cu familia. Procentul celor care consideră opusul este triplu: 48% spun că au simțit schimbările negative, arată datele unui sondaj IRES realizat la un an de la apariția primului caz COVID în România.


În 26 februarie 2020, România a declarat înregistrat primul caz confirmat de COVID-19 – în comuna Prigoria, iar de un an țara, la fel ca întreaga lume, încearcă să țină virusul sub control. Au fost luate restricții privind circulația, iar contactul fizic a fost limitat.


„Din 10 martie 2020 IRES a început să evalueze, în mod constant, percepţiile românilor cu privire la ceea ce avea să devină curând pandemia de COVID-19, iar de la acel moment și până în prezent au fost realizate 17 studii care au focusat modul în care viața românilor a fost afectată, sub diferite aspecte, de contextul pandemic”, transmite IRES.


În cazul a 16% dintre participanți la studiu, pandemia a adus schimbări pozitive.


„Acestea sunt legate, în principal, aspectele care țin de familie și de disponibilitatea mai mare de timp, fie că vorbim despre apropierea față de familie și de timpul petrecut împreună cu aceasta (23%), de posibilitatea de a lucra de acasă (7%) sau de timpul liber suplimentar disponibil (7%). Pentru alții (13%), pandemia a reprezentat o oportunitate pentru dezvoltarea personală și pentru cunoașterea sinelui. 4% dintre respondenți au perceput schimbări pozitive în sensul creșterii veniturilor, iar același procent în sensul găsirii unul lor de muncă mai bun”, arată sondajul IRES.Într-un număr mult mai mare, românii cred că pandemia le-a afectat într-un mod negativ viața. Mai exact, 48% dintre respondenți susțin acest lucru.


Cele mai frecvente aspecte menționate, în acest sens, sunt: restricțiile și limitările de mișcare (26%), limitările impuse vieții sociale și interacțiunii cu ceilalți (12%).


1 din 10 români care au perceput schimbări negative spune că și-a pierdut locul de muncă, iar alți 8% spun că pandemia le-a afectat în mod negativ veniturile.7% au experimentat stări de stres generate de teama de a nu contracta virusul, 5% au avut probleme de sănătate, iar 4% spun că au perceput negativ limitarea accesului la servicii medicale. Alți 5% indică educația online ca fiind schimbarea în rău pe care au experimentat-o pe parcursul ultimului an.


Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1.115 de persoane cu vârstele de peste 18 ani, având o marjă de eroare de ± 2,9%. Sondajul a fost realizat între 12-15 februarie 2021, prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing)


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă