Șomajul a CRESCUT în ianuarie. Câți oameni au rămas fără locuri de muncă

2 luni in urmă 6

Șomajul a crescut în prima lună a anuluiȘomajul a crescut în prima lună a anului

Rata șomajului în formă ajustată sezonier a crescut la 5,6% în ianuarie 2021, de la 4,9% în luna precedentă, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică. Numărul persoanelor fără locuri de muncă se ridică la 474.000. Instituția a anunțat că, din acest an, o categorie nu va mai fi inclusă în ancheta privind forța de muncă.

MIERCURI, 10 MARTIE 2021, 10:45

SURSĂ: realitatea.net

AUTOR: Irina Chirtoc

Rata şomajului în formă ajustată sezonier a fost de 5,6% în luna ianuarie 2021, iar numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru prima lună a acestui an a fost de 474.000 de persoane, potrivit datelor publicate miercuri de 

Pe sexe, rata şomajului la bărbaţi a depăşit-o cu 0,2 puncte procentuale pe cea a femeilor, valorile respective fiind 5,7% în cazul persoanelor de sex masculin şi 5,5% în cazul celor de sex feminin.

Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata şomajului a fost estimată la 4,4% pentru luna ianuarie 2021 - 4,6% în cazul bărbaţilor şi 4,2% în cel al femeilor. 

Șomerii cu vârsta între 25 și 74 de ani reprezenta 73,9% din numărul total al estimat pentru ianuarie.

Rata şomajului reprezintă ponderea şomerilor în populaţia activă.

Imagine

În comunicatul INS se arată că, din acest an, metodologia Anchetei forţei de muncă în gospodării (sursa primară a datelor din acest comunicat) a fost revizuită pentru a răspunde cerinţelor noilor regulamente europene intrate în vigoare începând cu 1 ianuarie 2021. Aceste modificări generează un impact sesizabil asupra estimaţiilor - în special asupra numărului populaţiei ocupate (şi implicit asupra numărului populaţiei active - care este numitorul indicatorului "rata şomajului"). Din acest motiv datele provizorii publicate pentru luna ianuarie 2021 nu sunt comparabile cu cele publicate pentru perioadele anterioare.
Astfel, persoanele care produc bunuri agricole destinate exclusiv sau majoritar autoconsumului nu mai fac parte din populaţia ocupată.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă