Soluția propusă de o deputată USR pentru exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră: modificarea legii offshore

4 săptămâni in urmă 24

Vineri, 29 Octombrie 2021, ora 16:41

142 citiri

 modificarea legii offshore

Vicepreşedinta Camerei Deputaţilor Cristina Prună a atras vineri, 29 octombrie, atenţia într-un mesaj public, asupra urgenţei adoptării unei noi legi offshore, în această perioadă de creştere a preţului gazelor naturale.

Deputata USR semnalează că dependenţa de importuri de gaze naturale a crescut de la 2% în anul 2015 la peste 24% în anul 2019.

Un rol important în înscrierea României pe acest trend l-au jucat politicile publice păguboase, precum OUG 114/2018, promovate de fostele guvernări PSD, arată comunicatul de presă al USR. Conform sursei citate, în anul 2021 evoluţia a fost una similară, importurile de gaze naturale fiind deja mai mari comparativ cu ultima parte a anului 2020.

„Rezervele de gaz natural din Marea Neagră pot să contribuie decisiv la susţinerea procesului de tranziţie către un sector energetic curat, cu importante beneficii economice şi sociale. E nevoie ca Parlamentul şi ministerele Finanţelor şi Energiei să colaboreze pentru a adopta o nouă lege până la finalul acestui an, dacă vrem să nu ratăm şansa extraordinară a unei generaţii”, a precizat Cristina Prună, potrivit sursei amintite.

Actuala Lege Offshore, adoptată în anul 2018, a descurajat investiţiile în exploatarea rezervelor de gaze naturale din Marea Neagră. Deşi corectarea ei a fost prezentată ca o prioritate de Guvern la finalul anului 2019, acest lucru nu s-a întâmplat până în prezent. Odată cu finalizarea, în această săptămână, a negocierilor pentru preluarea de către Romgaz a participaţiei Exxon din perimetrul Neptun Deep, există un argument suplimentar pentru adoptarea rapidă a noii legislaţii.

„Orice amânare pe mai departe a promovării unei noi legi ar reprezenta un eşec al statului român şi o piedică pusă în dezvoltarea economiei româneşti”, a concluzionat Prună, conform sursei menţionate.

Citeste si:

Liderul UDMR, despre instabilitatea unei coaliții. „Indiferent dacă ei negociază cu PSD sau cu USR, toţi se uită la celălalt ca la adversari. Conflictul se va repeta”

Preşedintele UDMR, vicepremierul interimar Kelemen Hunor, consideră că este necesar un guvern susţinut de o majoritate şi pentru aceasta trebuie să existe perspectiva că se poate merge...

PNL îl așteaptă pe “faraonul” Iohannis să vină din Egipt și să negocieze cu Ciolacu SURSE

Liderii PNL așteaptă întoarcerea lui Klaus Iohannis din Egipt pentru a negocia o majoritate parlamentară, susțin surse politice pentru ziare.com. Președintele PNL Florin Cîțu se opune ca...

Digi24.ro

a1.ro

ObservatorNews.ro

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă