Soluția Poloniei pentru a opri migranții din Belarus - ZID cu senzori de mișcare de 253 de milioane de euro 

6 zile in urmă 20

MIERCURI, 13 OCTOMBRIE 2021, 20:08

SURSĂ: realitatea.net

AUTOR: REALITATEA.NET

Polonia intenționează să cheltuiască peste 1,6 miliarde de zloţi (aproximativ 404 milioane de dolari sau 253 de milioane de euro) pentru construirea unui zid la graniţa cu Belarus, în încercarea de a stăvili afluxul de migranţi care încearcă să treacă graniţa. 

”Numărul tentativelor de trecere a frontierei este în creştere”, se arată în proiectul Guvernului dezbătut de Parlament miercuri și joi. 

Potrivit proiectului, nimeni nu se va putea apropia de zid la mai puţin de 200 de metri.

Proiectul zidului a fost criticat imediat de către organizaţii nonguvernamentale (ONG), care acuză Partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflat la putere, de faptul că reacţionează în mod brutal şi care au avertizat puterea poloneză cu privire la posibilă ”catastrofă umanitară” din cauza condiţiilor de trai ale migranţilor - blocaţi în păduri şi mlaştini din zona de frontieră.

Anunţul autorităților poloneze de a construi un zid la frontieră vine după ce poliţia din Germania a raportat o creştere a numărului de migranţi ilegali care intră în Germania – destinaţie populară a solicitanţilor de azil – după ce au trecut graniţa dintre Polonia şi Belarus, potrivit RADOR.

Polonia a trimis mii de militari la frontieră, unde a instaurat starea de urgenţă şi a ridicat un gard de sârmă ghimpată. A început în luna august să construiască un gard de sârmă ghimpată la frontiera sa cu Belarus, pentru a stopa trecerile ilegale, în ciuda criticilor potrivit cărora unii dintre migranţii ilegali au fost trataţi inuman.

Începând din august, mii de migranţi, majoritatea originari din Orientul Mijlociu şi Africa, au încercat să trează frontiera din Belarus în Polonia.

Uniunea Europeană (UE) acuză regimul belarus al lui Aleksandr Lukaşenko de faptul că organizează în mod voit acest aflux, cu scopul de a se răzbuna împotriva unor sancţiuni europene.

Polonia este unul dintre cele 12 state membre UE care au cerut săptămâna trecută Uniunii să finanţeze ”bariere frontaliere” menite să împiedice migranţii să intre pe teritoriul european.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă