Socialistul Rumen Radev câștigă un nou mandat de președinte al Bulgariei

1 săptămână in urmă 15

Președintele în exercițiu al Bulgariei, Rumen Radev, este dat câștigător al turului decisiv al alegerilor prezidențiale de duminică cu o marjă mare față de Anastas Gerdzhikov, susținut de formațiunea de centru-dreapta a fostului premier Boiko Borisov, potrivit sondajele la ieșire de la urne făcute de Alpha Research și Gallup International, relatează Reuters și Euronews.

Radev, susținut de mai multe partide anti-corupție și de socialiști, a câștigat 64-66% din voturi, față de 32-33% pentru Anastas Gerdzhikov, conform acestor sondaje.

În Bulgaria preşedintele are un rol eminamente ceremonial, dar oferă o platformă solidă pentru a influenţa opinia publică.

Fost comandant al forţelor aeriene, Radev a câştigat popularitate pentru sprijinul său deschis faţă de protestele anticorupţie ample contra lui Boiko Borisov în 2020.

De partea sa, Anastas Gherdjikov, rector al Universităţii din Sofia, l-a acuzat pe Radev că îi învrăjbeşte pe bulgari. El a promis să unească ţara, care a fost afectată grav de crize cauzate în special de pandemia de COVID-19 şi de creşterea preţului energiei. 

Bulgaria se confruntă cu cea mai gravă criză politică de la sfârșitul comunismului în urmă cu trei decenii.

Radev a numit două guverne interimare consecutive care au dezvăluit presupuse cazuri de corupție în sectoarele industriale și financiare ale Bulgariei.

Alegerile legislative din Bulgaria, desfăşurate duminica trecută, împreună cu primul tur de scrutin al prezidenţialelor, au fost câştigate de noul partid anticorupţie „Continuăm Schimbarea”, cu peste 25% din voturi, urmat de GERB, cu 22%, şi DPS, cu 13%, Partidul Socialist obţinând doar 10%, ceea ce a determinat-o pe lidera formaţiunii, Kornelia Ninova, să-şi prezinte demisia.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă