Snickers retrage o reclamă în Spania după acuzații de homofobie

2 luni in urmă 73

Snickers și-a cerut scuze pentru orice “neînțelegere care ar fi putut fi cauzată” după ce o reclamă video la celebrul său baton de ciocolată de 20 de secunde a fost condamnată pe scară largă în Spania pentru că ar avea caracter homofob.

Anunțul îl arată pe influencerul spaniol Aless Gibaja comandând cu o voce pițigăiată un “suc de portocale sexy” Chelnerul răspunde înmânându-i lui Gibaja un baton Snickers, iar după o mușcătură, Gibaja pare să se transforme într-un bărbos cu voce groasă. În reclamă apare formula devenită celebră pentru Snickers: “Nu ești tu însuți atunci când ți-e foame”.

Reclama a fost puternic criticată imediat după ce a fost difuzată online săptămâna aceasta, ducând la apeluri de boicotare a mărcii. Federația de stat a lesbienelor, homosexualilor și bisexualilor s-a numărat printre cei care au condamnat-o, spunând că este “rușinos și regretabil faptul că există companii care continuă să perpetueze stereotipurile și să promoveze homofobia” într-un tweet.

Mă întreb cine ar crede că este o idee bună să folosești homofobia ca strategie de afaceri”, a spus ministrul pentru egalitate, Irene Montero pe Twitter. “Societatea noastră este diversă și tolerantă. Sperăm că cei care au puterea de a decide ce vedem și auzim în reclame și programe TV vor învăța să fie și ei la fel.

Incidentul survine la câteva săptămâni după ce Spania a fost bulversată de uciderea în bătaie a unui tânăr gay într-un presupus atac homofob. Asasinarea lui Samuel Luiz, în vârstă de 24 de ani – descrisă de premierul și liderul Partidului Socialist Pedro Sánchez “act sălbatic și nemilos” – a stârnit proteste la nivel național. Șase persoane, inclusiv doi minori, au fost arestate până acum în legătură cu incidentul.

Uciderea a făcut parte dintr-o serie de atacuri homofobe în toată Spania, relatate de presă în ultimele luni, a subliniat partidul stângii radicale Podemos. “În fața unui val de ură împotriva LGBTI, inclusiv atacuri și chiar omoruri, Snickers n-a găsit altceva mai bun decât să creeze o reclamă stupidă care să-ți spună că nu ești tu însuți dacă ești efeminat”, spune postarea Podemos pe Twitter.

Joi, Snickers Spania a declarat că va retrage imediat reclama și și-a cerut scuze “pentru orice neînțelegere” care ar fi putut fi cauzată de campanie.

În această campanie specială am vrut să transmitem într-un mod prietenos și lejer că foamea îți poate schimba personalitatea”, se spune într-un comunicat postat online. “În niciun moment nu s-a intenționat stigmatizarea sau jignirea unei persoane sau a unei colectivități”.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă