Situație incredibilă în Botoșani. Persoanele vaccinate fictiv au furat serurile pentru a se imuniza cu adevărat

2 săptămâni in urmă 17

Autoritățile din Botoșani au deschis o anchetă, după ce mai multe flacoane de vaccin anticovid lipsesc din cel mai mare centru de vaccinare din Botoșani. Oamenii legii sunt de părere că au fost furate, însă mai există și ipoteza unor false imunizări.

Doze de vaccin furate de la un centru din Botoșani

În mijlocul lunii decembrie, autoritățile au fost sesizate de către personalul medical dintr-un centru de vaccinare din Botoșani că două fiole de vaccin au dispărut. Anchetatorii nu au oferit foarte multe informații, însă surse din cadrul anchetei spun că din centru de vaccinare ar fi dispărut două fiole de vaccin Johnson&Johnson, adică 12 doze, scrie Monitorul de Botoșani.

Totodată, este semnalată și problema vulnerabilității sistemului informatic, deoarece este folosită o singură parolă de către toți responsabilii. Oricine are acea parolă, poate opera în sistem, chiar și de acasă. În scurt timp, procurorii botoșăneni au deschis un dosar penal, însă nu a fost menționată nicio persoană până acum în cadrul anchetei.

„În acest moment există o sesizare cu privire la dispariţia, dintr-un centru de vaccinare de pe raza municipiului Botoşani, a unui anumit număr de doze de vaccin. Cu privire la această sesizare se efectuează cercetări in rem”, a precizat Valeriu Chihaia, prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani.

De ce au furat doar vaccin Johnson&Johnson

Lipsa dozelor de vaccin anticovid a fost descoperită în urma unei verificări încrucișate a unor registre. Potrivit anchetatorilor, autorul sau autorii furtului au întocmit un registru nou, pentru a-și acoperi orice urmă. Totodată, intrarea nu a fost forțată, ceea ce înseamnă că fiolele de vaccin au fost sustrase de cineva care lucra în centrul de vaccinare.

O posibilă explicație este faptul că există persoane vaccinate fictiv care acum vor să se imunizeze cu adevărat, iar vaccinarea cu Johnson&Johnson necesită o singură doză de vaccin. Aceștia nu se pot prezenta pur și simplu la centrul de vaccinare, deoarece figurează în registrele oficiale ca fiind imunizați.

„Au luat Johnson, pentru că, în primul rând, la Pfizer sau Moderna trebuia să fure de două ori, că sunt două doze. Este posibil ca persoane care s-au vaccinat fictiv să dorească acum să se imunizeze, dar pentru că figurează deja în sistem, să nu o mai poată face. Astfel se recurge la astfel de lucruri”, a spus un cadru medical.

Este o anchetă grea pentru oamenii legii, deoarece sistemul de gestionare al campaniei de vaccinare este rudimentar, cu o singură parolă atribuită întregului centru de vaccinare. Orice persoană putea să fure dozele de vaccin și să modifice apoi foile de evidență.

The post Situație incredibilă în Botoșani. Persoanele vaccinate fictiv au furat serurile pentru a se imuniza cu adevărat appeared first on IMPACT.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă