Situație fără precedent în Iași. Minor condamnat la închisoare după ce a rupt niște crengi dintr-o livadă

3 săptămâni in urmă 2

Doi tineri din Iași au fost pedepsiți asupra deoarece au fost acuzați că au furat crengile unui cireș. Fapta nu este foarte gravă, însă tinerii, printre care și un minor, au fost pedepsiți aspru. Pe deasupra, proprietarul livezii vrea despăgubiri imense.

Pedepse aspre pentru furt de crengi

Proprietarul livezii a cerut despăgubiri imense, suma se ridică la 16.000 de euro. Cei doi tineri au furat câteva crengi de cireș din livada bărbatului. Magistrații din cadrul Judecătoriei Hârlău l-au condamnat pe unul dintre tineri la un an de închisoare, cu suspendare, pentru furt calificat. În cazul celălalt, un minor, judecătorii au decis o măsura educativă neprivativă de libertate a stagiului de formare civică, timp de 4 luni, pentru furt calificat. Sentința nu este una definitivă, ea putând fi contestată.

„Instanța admite în parte acțiunea formulată de partea civilă Mișu P. Îi obligă pe inculpații Valentin Onofrei și Constantin A., în solidar, să-i plătească acesteia suma de 2.210 lei (câte 1.105 lei fiecare), reprezentând daune materiale. Îi obligă pe inculpați, în solidar, să îi plătească statului suma de 4.000 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare”, au precizat judecătorii ieșeni.

Procesul celor doi a început pe 16 octombrie 2019. Atunci, minorul avea 17 ani, iar complicele său 33 de ani. Procurorii i-au trimis în judecată pentru furt calificat.

Proprietarul cere despăgubiri imense

În urma incidentului, proprietarul livezii cere despăgubiri în valoare de 78.000 de lei. Acesta a calculat astfel: 13 pomi x 400 de lei fiecare, producție anuală, raportat la 15 ani, ceea ce reprezintă timpul de înlocuire a pomilor distruși. Anchetatorii au susținut că cei doi hoți sunt cumnați și că locuiesc în satul Hodora, la fel ca și bărbatul ce deține livada. Suprafața livezii este de 0.53 de hectare în extravilanul satului Hodora. În apropiere se regăsește și livada unui martor.

Acesta a fost anunțat, pe 13 ianuarie 2018, că două persoane taie crengi din livada de cireși. Pe data de 20 ianuarie 2018, proprietarul livezii s-a deplasat la locul faptei pentru a se convinge singur. Acolo, a constatat că 13 cireși, în vârstă de 35-36 de ani, au fost distruși prin tăierea ramurilor. Văzând acest lucru, bărbatul a mers direct la poliție pentru a reclama fapta.

„Livada este bine întreținută, lucrările de întreținere sunt efectuate conform tehnologiilor și livada este în stadiu de maximă productivitate, motiv pentru care m-am constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 78.000 de lei, reprezentând prejudiciul”, a precizat Mișu P. în fața anchetatorilor.

Aduși la poliție, cei doi suspecți au recunoscut comiterea faptei. Aceștia au precizat că au tăiat crengile cireșilor deoarece nu aveau foc pentru lemne.

The post Situație fără precedent în Iași. Minor condamnat la închisoare după ce a rupt niște crengi dintr-o livadă appeared first on IMPACT.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă