Situația vaccinului AstraZeneca, dezbătută marți de Organizația Mondială a Sănătății

3 săptămâni in urmă 2


Experții în siguranța vaccinurilor de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) se întâlnesc marți pentru a studia siguranța vaccinului AstraZeneca, după ce mai multe țări au suspendat utilizarea serului din cauza temerilor privind apariția unor cheaguri de sânge la cei imunizați cu acest vaccin, scrie BBC.


"Grupul consultativ al OMS pentru imunizare a examinat datele și este în contact strâns cu Agenția Europeană pentru Medicamente. Și ne vom întâlni mâine", a anunțat, luni, într-o conferință de presă, șeful agenției ONU, Tedros Adhanom Ghebreyesus.


Și Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a transmis luni că va organiza joi "o ședință extraordinară” cu privire la situația vaccinului de la AstraZeneca.


”Experții analizează toate datele disponibile și circumstanțele clinice care înconjoară cazuri specifice pentru a determina dacă vaccinul ar fi putut contribui sau evenimentele au alte cauze”, se arată în comunicatul EMA.


Joi, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a transmis că va revizui cazurile de apariție a unor cheaguri de sânge la pacienți care au fost imunizați cu vaccinul AstraZeneca, însă a subliniat că incidența acestora nu este mai mare decât în rândul populației generale și a recomandat continuarea administrării vaccinului.


De asemenea, EMA a anunțat că, la ora actuală, nimic nu demonstrează riscul unei coagulări sangvine mai puternice (tromboze) în cazul persoanelor vaccinate cu acest ser.


Reacția companiei farmaceutice AstraZeneca


La rândul său, compania AstraZeneca a transmis, duminică, că a analizat cazurile a peste 17 milioane de oameni care au fost imunizați cu serul său anti-Covid și ancheta nu a dezvăluit nici o dovadă privind riscul crescut de formare a cheagurilor de sâng


Numărul cazurilor de cheaguri sangvine raportate în acest grup (de 17 milioane de persoane) este inferior sutelor de cazuri care ar fi aşteptate să survină în rândul populaţiei generale.

AstraZeneca:

Vaccinarea cu AstraZeneca, suspendată complet în mai multe țări


Mai multe țări, printre care Franța, Germania, Italia, Spania, Slovenia și Portugalia au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca până la o decizie a EMA.


Autoritățile române au anunțat, luni seară, că au decis să continue campania de vaccinare cu serul AstraZeneca, în urma unei ședințe a Comitetului de Vaccinare.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă