Situația scandaloasă: guvernul e incapabil să cumpere teste de salivă pentru elevi în valul 5, o firmă stă cu 2 milioane de teste pe stoc

2 săptămâni in urmă 14

Guvernul României nu a reușit să cumpere la timp testele de salivă necesare testării elevilor în pragul valului 5 al pandemiei. Raed Arafat a dat vina pe blocarea achiziției printr-o contestație, iar ministrul Educației se declară ”trist” și spune că nu îl interesează explicațiile. În acest context, o firmă românească anunță că are pe stoc 2 milioane de teste, refuzate în decembrie de statul român pentru o întârziere la livrare de 30 de ore.

Care este motivul blocajului la achiziția de teste? Secretarul de stat Raed Arafat a aunțat pe 5 ianuarie că achiziția derulată de Oficiul Național de Achiziții Centralizate (ONAC) ar fi fost blocată după ce o firmă a contestat la CNSC (Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor) procedura.

Nu e clar însă de ce procedura de achiziție a demarat atât de târziu, având în vedere că guvernul știa că școala reîncepe în 3 ianuarie.

În acest context, compania DDS Diagnostic anunță că are pe stoc 2 milioane de teste pentru școli, pe care le poate livra imediat. Firma le-a adus în țară încă de la începutul lunii decembrie pentru precedenta licitație organizată de guvern, dar atunci testele nu au fost primite de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) pentru că termenul de livrare a fost depășit cu 30 de ore.

La acel moment, compania susținea că a informat încă din 2 decembrie cu privire la întârziere și s-a invocat apariția situației de forță majoră prevăzută în contract. ”Apoi Camera de Comerț și Industrie a României a emis Avizul privind existența cazului de forță majoră”, precizează compania.

Forța majoră a fost justificată la acel moment de contextul apariției crizei “Omicron”, când lanțul de aprovizionare global/internațional (care include producție materie primă/componente, logistică, manipulare, transport logistic etc) a fost supus unor noi restricții, care nu puteau fi prevăzute la data semnării contractului. ”Ca urmare, operatorul aerian ne-a anunțat că restul de 2 milioane de teste vor fi livrate cu întârziere de o zi la aterizare în România, fapt care a determinat o întârziere a livrării testelor DDS Diagnostic către IGSU cu 30 de ore. Am făcut tot ce a ținut de noi pentru a limita efectele forței majore”, se mai arată în comunicatu companiei. Cargo SLS, compania care a asigurat logistica și transportul în acest caz, susține precizările DDS Diagnostic.

Compania românească acuză IGSU că nu vrea să preia testele existente pe stoc: ”după 30 de zile, în 5 ianuarie 2022, DDS Diagnostic a reușit să obțină o întâlnire la nivelul conducerii IGSU, care a fost neconcludentă. Reprezentanții IGSU încă nu au acceptat argumentele raționale pentru rezolvarea crizei, în contextul în care, chiar în timpul audienței, Șeful DSU a anunțat public că nu vor fi teste în școli și că nu există stocuri”.

O achiziție complicată, făcută pe genunchi de statul român. De organizarea licitație pentru teste se ocupă ONAC, cu avizul Agenției Medicamentului iar IGSU este beneficiarul licitației. La rândul său, IGSU transmite mai departe testele către Ministerul Educației, care le livrează în școli. (Sursa Foto: Inquam Photos/ George Călin)

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă