Situația jurnalistei din China, încarcerate fiindcă a filmat începutul pandemiei în Wuhan, DISPERATĂ: Este aproape de moarte

3 săptămâni in urmă 22

Jurnalistă din China, condamnată la 4 ani de închisoare în urma reportajelor despre Wuhan Jurnalistă din China, condamnată la 4 ani de închisoare în urma reportajelor despre Wuhan

Jurnalista Zhang Zhan din China, trimisă la închisoare pentru că a filmat introducerea carantinei în Wuhan, primul oraş din lume lovit de epidemia de coronavirus în iarna lui 2019, este aproape de moarte. Avertismentul înfiorător a fost făcut chiar de familia jurnalistei, care spune că Zhang Zhan, în vârstă de 38 de ani, care practica jurnalismul cetăţenesc, este în greva foamei după ce a fost condamnată la sfârşitul lui 2020 la patru ani de închisoare pentru „provocarea de tulburări ale ordinii publice”, un motiv invocat frecvent în China împotriva opozanţilor politici.

VINERI, 05 NOIEMBRIE 2021, 13:19

SURSĂ: Realitatea.NET AUTOR: Dana Bărăgan

Reamintim că totul a pornit după ce în februarie 2020, femeia - fostă avocată în Shanghai - s-a deplasat în provincia Wuhan din centrul Chinei, pentru a relata despre situaţia de la faţa locului la câteva zile după introducerea carantinei în metropola de 11 milioane de locuitori.

Imaginile sale cu pacienţi imobilizaţi la pat pe un culoar de spital supraaglomerat au oferit o privire unică asupra condiţiilor sanitare din oraşul afectat de coronavirus.

Ea este în prezent extrem de slabă şi „riscă să nu mai trăiască prea mult timp”, spune fratele jurnalistei,  într-un mesaj pe Twitter. Mai mult decât atât, bărbatul susține că aceasta „riscă să nu treacă de această iarnă”.

„Se pare că pentru ea mai contează doar Dumnezeu şi adevărurile în care crede”, a arătat bărbatul, precizând că a rugat-o pe sora sa în scrisorile pe care i le-a trimis să aibă grjă de ea. 

Unul dintre avocaţii jurnalistei, care a cerut să i se păstreze anonimatul, a declarat că familia a solicitat în urmă cu trei săptămâni un drept de vizită la închisoare pentru femei din Shanghai, însă nu a primit răspuns.

Mai mult decât atât, se pare că nici măcar avocaţii săi nu au informaţii despre starea actuală a femeii. Tot ce știu aceștia este  că de la condamnarea sa ea a refuzat să mănânce, fiind hrănită cu forţa, printr-o sondă nazală.

Contactată de AFP, închisoarea a refuzat să facă vreun comentariu.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă