Situația epidemiologică din România începe să devină din nou îngrijorătoare, potrivit ECDC / Regiunea București-Ilfov apare în roșu pe harta COVID / România are și singura regiune verde din Europa

3 săptămâni in urmă 26

România are în continuare cea mai bună situație epidemiologică din Europa, însă noul val COVID care a cuprins continentul începe să se manifeste și în țara noastră. Pe harta COVID publicată joi de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), regiunea București-Ilfov apare colorată în roșu, reprezentând nivelul 3 din 4 de îngrijorare.

În urmă cu o săptămâna trecută, România era colorată în portocaliu, cu excepția a două zone care erau verzi. După 7 zile, doar regiunea sud-vest mai este verde, iar București-Ilfov a trecut la roșu.

ECDC a stabilit 4 grade ale situației epidemiologice, colorate în funcție de cât de îngrijorătoare este situația în diferitele regiuni din Europa, în verde, portocaliu, roșu și roșu închis. Roșu înseamnă că situația din respectiva regiune este „îngrijorătoare”.

Marea majoritate a celorlalte țări din Europa sunt colorate în roșu închis, ceea ce înseamnă că situația este „foarte îngrijorătoare”.

Sursa foto: ECDC

De altfel, numărul de reproducție R, care arată rata de transmitere a virusului, a depășit din nou pragul 1 la nivel național în România, potrivit calculelor de pe paltforma Graphs.ro. Acest indicator se calculează cu un decalaj de 4 zile în urmă, iar în 19 decembrie era 1,01. Orice depășire peste 1 poate duce la creșteri importante. Spre comparație, nivelul maxim atins în valul Delta a fost 1,37.

Numărul de reproducție R reprezintă numărul mediu de pacienți infectați de la un singur caz. Când R este peste 1 epidemia crește, iar când R este sub 1 epidemia scade. Când R este aproximativ 1 sau aproape de 1, un număr aproximativ egal de cazuri noi apar zilnic.

Context.

Un nou val epidemic, care evoluează accelerat, a fost declanșat în Europa în special pe fondul apariției noii tulpini Omicron, care se răspândește foarte rapid. Cele mai multe țări au introdus noi restricții dure, accelerează campania de vaccinare și utilizează certificatul verde.

În România, restricțiile au fost relaxate de 1 decembrie, iar certificatul verde este utilizat doar pentru accesul la mall și câteva activități, în timp ce utilizarea acestuia la job este amânată. Din proiectul discutat în coaliție a fost eliminată prevederea care condiționa accesul la locul de muncă de certificat.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat, joi, că, potrivit estimărilor specialiștilor, valul 5 al pandemiei va veni în maximum trei săptămâni în România și va avea un impact mai mare decât valul 4.

Citește și

EXCLUSIV Schimbare radicală în legea certificatului covid: Accesul la job nu va fi condiționat de certificatul electronic

GRAFICE Creștere rapidă a numărului de infectări COVID în București în ultimele zile / Numărul de reproducție a virusului a ajuns la nivelul maxim din valul Delta

Bode: Valul 5 al pandemiei va veni în maximum trei săptămâni și va avea un impact mai mare decât valul 4 / Peste 100.000 de persoane sunt carantinate în prezent

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă