Situația dramatică din spitalele noastre, în atenția presei internaționale. CNN: ”Scepticismul la vaccinare nu ajută”

1 săptămână in urmă 24


”România se luptă cu cel mai puternic val COVID de până acum, iar scepticismul la scară largă privind vaccinurile nu ajută”, este intitutat un reportaj realizat CNN, care a filmat la Spitalul Universitar din București. CNN mai relatează că senatoarea Diana Șoșoacă este ”unul dintre cei mai vocali anti-vacciniști ai țării” și amintește cum a încercat ea să blocheze vaccinarea la un centru din Iași.


„Este necruțător”, a declarat Claudiu Ioniță, asistent la Spitalul Universitar din București, pentru CNN.


”Este cel mai mare spital din București care tratează pacienții cu COVD și se confruntă cu cel de-al patrulea val al țării, cel mai rău de până acum. Morga are o capacitate pentru doar 15 cadavre, dar în ziua în care echipa CNN a vizitat spitalul, primise 41”, scrie CNN, în reportajul realizat.


CNN mai surprinde o imagine dureroasă de pe coridoarele morgii, în timp ce plânsete răsună: o femeie care a fost lăsată în interiorul morgii, pentru a-și privi tatăl pentru ultima oară.


„Nu m-am gândit niciodată, când am început această meserie, că voi trăi așa ceva. Nu m-am gândit niciodată că s-ar putea întâmpla o asemenea catastrofă, în care familii întregi vor ajunge în morminte”, a mai spus Cătălin Ioniță jurnaliștilor americani.


La etajele superioare ale spitalului, toate paturile de la ATI, cu excepția unuia, erau pline. O asistentă schimba cearșafurile de pe un singur pat rămas liber după ce pacientul care îl ocupase era acum la morgă.


CNN remarcă că România are una dintre cele mai scăzute rate de vaccinare din Europa. Puțin sub 36% din populație a fost vaccinată, deși campania de vaccinare a țării a început bine în decembrie anul trecut, mai relatează CNN.


Angajații medicali și autoritățile susțin că pentru rata scuzută de vaccinare sunt mai mulți factori responsabili, inclusiv suspiciunea față de deciziile autorităților, convingerile religioase profund înrădăcinate și un val de dezinformare care se răspândește pe rețelele sociale.

CNN:

Jurnaliștii americani invocă imaginea senatoarei Diana Șoșoacă, ca fiind ”unul dintre cei mai vocali anti-vacciniști din țară”.


CNN amintește de momentul când, ”într-unul dintre numeroasele scandaluri publice”, ea a încercat să împiedice oamenii să intre într-un centru de vaccinare din nord-estul țării.


CNN citează unele dintre afirmațiile prin care Șoșoacă îndemna oamenii să nu se vaccineze.


„Dacă vă iubiți copiii, opriți vaccinările. Nu-i ucideți”, spunea ea într-un mesaj video postat pe pagina sa de Facebook, citat de CNN. 


CNN punctează că vaccinurile oferite în România au fost testate și s-au dovedit a fi sigure și eficiente, dar asta nu i-a împiedicat pe ea, și pe alții să răspândească zvonuri virulente pe rețelele de socializare și la televiziune.


În vreme ce autoritățile și personalul medical sunt exasperați de faptul că eforturile lor au fost distruse de astfel de mesaje venite de la persoane publice.


Priviți realitatea! Unitățile noastre de terapie intensivă sunt pline de pacienți. Avem o mulțime de cazuri noi. Avem, din păcate, sute de decese în fiecare zi. Deci aceasta este realitatea. Și mai mult de 90% dintre pacienții care au murit au fost nevaccinați.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, pentru CNN:

„Se sufocă. Ne imploră. Regretă”


CNN amintește în reportajul său bannerul uriaș apărut în București la începutul lunii noiembrie cu mesajul emoționant ”Se sufocă. Ne imploră. Regretă”. Junnaliștii au mers la fațada blocului Scala de pe bulevardul Magheru și au vorbit despre campania care vrea să-i facă pe români să conștientize că vaccinarea e singura soluție pentru a învinge pandemia.


”Sunt cuvintele tipărite cu litere negre deasupra fotografiilor alb-negru ale medicilor care se luptă pentru viața pacienților COVID într-o unitate de terapie intensivă. Dedesubt, câțiva trecători primesc în sus la afiș și mai puțini își împărtășesc gândurile cu CNN. În curând însă, acel banner va urca și în alte orașe mari din țară”, scrie CNN, despre bannerul uriaș din București.


„Există manipulare”, a spus o femeie pe nume Claudia pentru CNN. „Unii oameni nu cred în vaccinuri”, a adăugat ea.


Foto: Epa


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă