Situaţia din Coreea stă să explodeze. Sudul a testat prima sa racheta balistică mare-sol

1 lună in urmă 13

Agenţia sud-coreeană pentru dezvoltarea apărării a efectuat săptămâna trecută teste de lansare a MSBS de pe un nou submarin de 3.000 de tone dezvoltat local şi echipat cu şase tuburi de lansare verticale, a relatat Yonhap, care citează surse militare anonime. MSBS ar fi o variantă a rachetei balistice sud-coreene Hyunmoo-2B, cu o rază de acţiune de 500 de km, şi va fi produsă în număr mare după o nouă serie de teste, adaugă agenţia de presă.

Phenianul încearcă de asemenea de mult timp să dezvolte o tehnologie de MSBS şi a prezentat patru rachete de acest tip în timpul unei defilări militare sub privirile liderului Kim Jong Un în ianuarie, agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA spunând că sunt „cele mai puternice arme din lume”.

Însă atunci când Phenianul a publicat fotografii cu tiruri submarine, observatorii au văzut că de fapt ar fi vorba de lansări de pe o platformă imobilă sau o barjă submersibilă, şi nu de pe un submarin.

Citeşte şi Coreea de Nord îi trimite la muncă silnică pe cetăţenii care nu respectă măsurile anti-Covid

Odată cu testul de săptămâna trecută, Coreea de Sud intră în grupul restrâns de ţări care deţin tehnologia MSBS. Luni, Seulul a alocat aproape 1.500 de miliarde de woni (1,1 miliarde de euro) pentru cercetare şi dezvoltare militară într-un proiect de buget pe 2022 transmis Parlamentului. Dacă va fi adoptat, ar reprezenta o creştere de 76% a bugetului pentru cercetare al Administraţiei programului de achiziţii al Ministerului Apărării, care va fi folosită pentru „a dezvolta activ tehnologii de avangardă şi de viitor”, se arată într-un comunicat de presă.

Phenianul încearcă la rândul său să îşi îmbunătăţească forţa submarină. În ianuarie, Kim Jong Un a anunţat în faţa Congresului Partidului Muncitorilor că Phenianul a finalizat planurile pentru un submarin cu propulsie nucleară.

Citeşte şi Coreea de Nord, în faţa unei crize alimentare uriaşe, recunoscută chiar de dictatorul Kim Jong Un. Preţurile au explodat, un kg de banane a ajuns la 45 de dolari

Ar fi nevoie cu siguranţă de mai mulţi ani pentru a pune în funcţiune un astfel de dispozitiv, însă experţii apreciază că ar fi o etapă strategică ce ar schimba datele problemei, permiţând Phenianului să lanseze un atac surpriză de pe mare, chiar şi în caz de distrugere a forţelor sale terestre.

În 2019, au fost publicate fotografii cu Kim lângă o clădire uriaşă cu ocazia inspectării unui nou submarin.

Media de stat au dat asigurări că acesta va fi desfăşurat în curând în mare, fără a oferi detalii despre capacităţile sale.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă