Sinuciderea veteranilor britanici după retragerea din Afganistan – ministrul care a făcut afirmația își cere scuze pentru că a dat o informație falsă

1 lună in urmă 31

Ministrul britanic adjunct al apărării, James Heappey și-a cerut scuze la BBC după ce a spus în mod eronat că un veteran britanic afgan și-a luat viața în urma evenimentelor din Afganistan din august 2021. El declarase la Sky News că se simte profund afectat după ce a aflat că un soldat care a servit în Afganistan și-a luat viața.

Dar după numai câteva minute, el și-a corectat afirmația la BBC că transmisia ar putea fi inexactă. Ministerul Apărării a declarat că analizează relatarea despre de crede că este neadevărată.

Confuzia a început atunci când ministrul Heappey a apărut luni dimineață pe Sky News și a vorbit despre sănătatea mintală a veteranilor din Marea Britanie, spunând că militarii au fost extrem de afectați de retragerea trupelor britanice și americane din Afganistan și de preluarea ulterioară a puterii de către talibani.

foto: captură video BBC

Am înțeles că în ultimele zile au existat oameni care și-au luat viața„, a spus el la Sky News. “Cu siguranță o persoană care și-a luat viața care a făcut-o din cauza sentimentelor sale ca o consecință a retragerii.” a adăugat el.

Dar, în decurs de o oră, în timp ce era intervievat la BBC, Heappey s-a corectat în direct.

Îmi pare rău că am spus ceva care s-ar putea să nu fie adevărat. Nota se referea foarte exact la ultimul meu desfășurare în Afganistan cu 2 RIFLES în 2009 și am petrecut weekendul temându-se că un coleg și-a luat viața. Cu toate acestea, ministerul nu este sigur că nota este reală, așa că am vrut să clarific ” a scris ulterior pe Twitter Heappey despre o presupusă notă de sinucidere care a stat la baza afirmațiilor sale.

Heappey – un fost maior al armatei care a servit în Afganistan – a declarat că “mesajul său principal” este că prea mulți veterani și-au luat viața luptându-se cu boli mintale.

Pentru unii veterani, recentele scene din Afganistan le-au readus o mulțime de amintiri traumatice. Luna trecută, o organizație de caritate a veteranilor a spus că apelurile către linia de asistență s-au dublat de când talibanii au preluat puterea la Kabul.

Într-un discurs emoționant de luna trecută ascultat într-o tăcere mormântală în Camera Comunelor, convocată în sesiune de urgență după revenirea talibanilor la Kabul, deputatul Conservator Tom Tugendhat – și el veteran al Afganistanului ca și colegul său Heappey – a spus că mulți se luptă cu durerea și furia de la retragere, calificând atitudinea retragerea din Afganistan drept “rușinoasă”.

Au apărut cereri pe scară largă pentru mai mult sprijin pentru sănătatea mintală. Prim ministrul Boris Johnson urmează să anunțe 5 milioane de lire sterline suplimentar pentru a ajuta organizațiile de caritate militare.

Ultimele trupe britanice și americane au părăsit Afganistanul la sfârșitul lunii august, punând capăt campaniei lor militare de 20 de ani din țară.

În cei 20 de ani, peste 100.000 de militari britanici au servit în Afganistan cu precădere în provincia Helmand din sud, una dintre cele mai periculoase, unde talibanii erau foarte puternici. În total, 457 de militari britanici și-au pierdut viața în ultimii 20 de ani în misiune în Afganistan, între care 405 au fost uciși ca urmare a unor acțiuni ostile.

Forțele armate ale Regatului Unit sunt formate din militari profesioniști, recrutați dintre voluntari, cetățeni britanici, ai Republicii Irlanda sau ai statelor membre ale Commonwealth. Militarii de profesie nu trebuie confundați cu mercenarii.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă